Dalších 26 startovacích bytů v Pardubicích, které jsou určeny mladým ekonomicky aktivním lidem do 30 let, má nové nájemníky. Celkem magistrát přijal 204 žádostí, největší zájem byl o byty v ulici Sokolovská, Gagarinova, Bělehradská či Havlíčkova. O výhercích rozhodlo veřejné losování.

„Je vidět, že startovací bydlení se setkává s pozitivním ohlasem. Při vysokých cenách tržního nájemného alespoň částečně ulehčujeme mladým perspektivním lidem na začátku pracovní kariéry, aby se mohli osamostatnit a přitom si našetřit alespoň část peněz na vlastní bydlení," uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký.

„Tím, že město pro tyto účely každým rokem uvolňuje a rekonstruuje další byty, se snažíme lidi motivovat, aby zůstávali v Pardubicích, respektive sem přitáhnout potenciální nové obyvatele. O tom svědčí i čísla – 57 procent žadatelů o startovací byt v Pardubicích pracuje, ale v tuto chvíli nebydlí," doplnil Rychtecký.

TÁHLA MĚSTSKÁ ZELEŇ

Podle zaslaných žádostí lidé preferují byty o velikosti kolem 50 metrů čtverečných a láká je také bydlení v blízkosti zeleně.

„U některých bytů jsme zaznamenali velký zájem, například k bytu v ulici Sokolovská jsme přijali celkem jednatřicet žádostí. Možná tomu přispěl i fakt, že se objekt nachází v blízkosti Dukelského lesoparku. Celkem devatenáct žádostí jsme přijali na byt v ulici Gagarinova a po třinácti žádostech pak na dva další byty, které se nachází v ulici Havlíčkova a Bělehradská," řekl Branislav Štefanča z odboru sociálních věcí pardubického magistrátu.

Startovací bydlení je určeno lidem do 30 let, rodinám i jednotlivcům, kteří se chtějí osamostatnit od rodičů a postavit se na vlastní nohy. Projekt radnice realizuje druhým rokem. Za tu dobu bylo mezi zájemce rozděleno celkem 50 bytů.

SPLNILI KRITÉRIA

Žadatelé se zároveň poučili z loňského kola, ze kterého musela být řada žádostí vyřazena, neboť nesplňovala formální náležitosti. „Letos pouze dvě procenta nesplňovala kritéria k tomu, aby mohla postoupit ke slosování," konstatovala mluvčí pardubické radnice Iveta Koubková.