Pardubický vinařský půlmaraton, to je nejen republikové mistrovství mužů a žen na vzdálenost 21,0975 kilometru, ale i několik doprovodných závodů celkem pro tisíce sportovních nadšenců. Letos ovládnou centrum Pardubic v sobotu 15. dubna, mezi velikonočními svátky.

Přípravy vrcholí, organizátoři dolaďují detaily. Drobné změny čekají Lidový běh Vaňka Vaňhy, který je jedním z nejmasovějších běhů v České republice vůbec. Na dráhu o délce 1700 metrů se podle odhadů organizátorů postaví i letos 2500 lidí a popularita závodu dál roste, zejména mezi mateřskými a základními školami.

„Letos bude start ještě hromadný. Ale uvažujeme kvůli velkému počtu účastníků o jeho rozdělení na dvě skupiny," uvedla Míla Kalinová, ředitelka Pardubického vinařského půlmaratonu, v rámci kterého se lidový běh poukazující svým názvem na bájného zakladatele rodu Pernštejnů koná. Kvůli bezpečnosti účastníků je od letošního ročníku zakázán běh se psy a děti zase nesmějí na trať s odrážedly.

ZMĚNA TRASY

Změnou v letošním roce projde i trasa hlavního závodu, a to kvůli stavebním pracím v Sakařově ulici. Aby odpovídala délka, musí organizátoři posunout otočku ve Starém Hradišti.

Kromě lidového běhu se uskuteční i závod vozíčkářů a také koloběžců, kterých se na startu očekává kolem 120, a zaběhnout si můžete i „desítku" – závod na deset kilometrů. Podle organizátora vinařského půlmaratonu Oldřicha Bujnocha se dá očekávat účast až sedmnácti národů.

„Pardubice vytváří fantastickou atmosféru. Probíhat třídou Míru je pro běžce úžasný zážitek," uvedl Oldřich Bujnoch.

Pro účastníky závodu nechal u českého výrobce razit celkem pět tisíc pamětních medailí s numismatickou hodnotou. Rozpočet letošního Pardubického vinařského půlmaratonu je přibližně 4,5 milionu korun.

Pořádání mezinárodního závodu ovlivní dopravu v Pardubicích. Po celý den bude uzavřeno de facto celé centrum města pro veškerou dopravu včetně MHD. Dopravní podnik na všech zastávkách a v autobusech s dostatečným předstihem vyvěsí všechny změny, s nimiž musejí cestující během závodu počítat.