Letošní květen nebyl chladný a deštivý, jak se možná mohlo zdát. Byl prostě jen normální. Takový, na jaký jsme byli zvyklí ještě před deseti nebo dvaceti lety.

Podle předběžných údajů byl letošní květen přesně po roce první teplotně podnormální měsíc. Ale jen mírně, pouze o jeden stupeň oproti dlouholetému průměru, čímž se vešel do kolonky „teplotně normální“. Od loňského května byly všechny dosavadní měsíce teplotně nadprůměrné.

A se srážkami je to podobné. Pršelo sice víc, než je obvyklé, ale jen o příslovečný „chlup“. Úhrn srážek za květen, ač se to nezdá, byl zhruba jen o pět procent vyšší, než je průměr. Čili také normální, ačkoliv v posledních letech ne běžné květnové počasí.

Špatnou zprávu mají hydrologové, kteří zjistili, že se déšť minulých týdnů nepromítl do půdní vláhy. Tedy ne tak, aby alespoň částečně vyrovnal dlouhodobé sucho. Zlepšila se pouze situace v mělké vrstvě půdy, což ovšem nestačí.

„Stav podzemních vod se ve srovnání s předchozím týdnem nezměnil a zůstal celkově silně podnormální. Hladina v mělkých vrtech převážně mírně klesala,“ hlásili hydrometeorologové před týdnem.

NEDOSTATEK VLÁHY

A od té doby se situace dále zhoršovala, minulý týden byl totiž, ač se to opět nezdá, na srážky chudý. V posledních sedmi dnech spadlo jen 60 procent normálu srážek pro konec května.

Přetrvávající nedostatek vláhy je vidět i na včerejší mapě meteorologů, která zaznamenává využitelnou vodní kapacitu v půdní vrstvě do 10 centimetrů. Tmavě žluté a oranžové odstíny představují sucho. To navzdory opticky deštivému květnu přetrvává hlavně na Pardubicku a v jihovýchodní části Svitavska. „Díky dešťovým srážkám došlo na většině území ke zvýšení vlhkosti půdy v povrchové vrstvě, v hlubších vrstvách se vlhkost půdy nezměnila,“ uvedla mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Monika Hrubalová.

Kraj navíc patří mezi oblasti výrazně postižené půdním suchem. Předpovědi na další období nejsou růžové.

„Prognóza vývoje stavu sucha na příští dva měsíce nevypadá dobře,“ informoval portál Intersucho.

Ilustrační foto
Schillený nápad? Starostové hrozí stávkou