Choltický zámek v majetku městyse potřebuje opravy. Radnice dává do zámku desítky tisíc korun ročně, to však nestačí. Evropské dotace přitom Choltice čerpaly v minulém období, teď už na ně podle starosty nedosáhnou.

„Je to velká zámecká budova, není v dobrém stavu," řekl choltický starosta Tomáš Bolek. Městys zpravidla přispívá k dotacím, které získá od státu nebo od kraje. Nejde ovšem o nikterak závratné částky. Radnice například letos obdržela krajskou dotaci 50 tisíc korun na výměnu tří oken, celkové náklady budou třikrát vyšší. Podle starosty jde o nekončící proces oprav.

„Postupujeme po malinkých kouscích. Vůbec nepočítáme s evropskými dotacemi, máme informace, že pro kulturní památky není nic," uvedl starosta.

OMÍTKA POČKÁ

Letos městys dokončil rekonstrukci zámecké kuchyně, která je součástí tamní restaurace. Vymění také výše zmiňovaná tři okna a skončí poslední etapu oprav depozitáře. V příštím roce opraví sociální zařízení pro sál, kde se pořádají například plesy. Opravy fasády odkládá radnice na neurčito, prioritu mají úpravy interiéru, aby se v něm mohly konat akce a fungovat restaurace. Choltice se zároveň starají o rozsáhlé pozemky kolem zámku, před dvěma lety s pomocí státních dotací za necelých deset milionů korun revitalizovaly dva rybníky. Postupná revitalizace parku a obory potrvá podle starosty deset až 15 let.

ZÁMEK CHÁTRAL

Tisícihlavé Choltice hospodaří s rozpočtem zhruba 20 milionů korun. Zámek vlastní od roku 2007, kdy po 15 letech skončily soudní spory s dědicem posledního majitele hrabětem Bertholdem Thun-Hohensteinem. Objekt kvůli restitučním nárokům léta chátral.

„My jsme rádi, že zámek máme, zároveň ale víme, že je to velké břímě, ale jsme připraveni se o něj starat, jak nejlépe umíme," tvrdí první muž městyse.

Ze vstupného městys vybere zhruba 400 tisíc korun, na provozní náklady poté ještě doplácí. Hlavní část zámku je otevřená v sezoně, menší část památky funguje celoročně, v zámku totiž funguje v širokém okolí oblíbená diskotéka.

„Žijeme kulturně, to je přidaná hodnota, že se tady na Cholticku něco děje. Dáváme možnost místním podnikatelům mít příjmy z turistického ruchu," dodal starosta.