Policisté o víkendu v okolí Poličských strojíren, kde došlo ve čtvrtek k explozím, pátrali po munici. Oblastí jejich zájmu byl okruh 1300 metrů od epicentra výbuchu. Nalezli takto jeden kus munice asi osm set metrů od epicentra výbuchu a za plotem strojíren. Střela byla zavrtaná asi jeden metr do země.

Podle informací Deníku šlo o část protitankové kontejnerové střely 122 KS s dostřelem až tři kilometry. Kontrolovaný prostor byl ale pouze kružnice o poloměru třináct set metrů.

„Nalezená munice byla stejná jako předchozí nálezy, blíž ji specifikovat nebudeme, ale nebyla nebezpečná," uvedla policejní tisková mluvčí Hana Kaizarová.

Podle informací, které má Deník k dispozici, by mělo jít o část protitankové kontejnerové střely 122 KS. Střela je určená k dálkovému zaminování území protitankovými náložemi, udává se u ní dostřel až tři kilometry. Samotná mina se do určeného prostoru snáší na padáku. Firma STV Group je vyrábí pro Armádu České republiky.

MAJÍ PADÁČKY

Potvrzuje to i přímý svědek, který si přál zůstat v anonymitě. „Přes halu létaly kusy něčeho, nějaké tyče. Potom jsme viděli, jak to na padáčcích padá dolů. Je to munice, která má vlastní raketový motor a v kontejneru jsou čtyři miny, které z něj po určité době vylétnou. Podle toho, co jsme viděli, to asi byly dýmové nebo cvičné miny. To, co dopadlo dozadu za domy, byla tahle menší raketa, takže na těch padáčcích padaly dolů miny," potvrdil Deníku.

Ačkoliv má mina dostřel až tři tisíce metrů, prostor, který byl určen ke kontrole, byl vytyčen pouze jako kružnice o poloměru třináct set metrů. Policisté v sobotu našli pouze jednu střelu, pohřešovaných však má být až deset nebo dvanáct kusů. Nyní bude nutné prohledat zbytek areálu Poličských strojíren. Jaká je však záruka, že hledaná munice nemohla doletět dál, až za oněch třináct set metrů?

JSOU NEŠKODNÉ

Společnost STV Group na to reagovala prostřednictvím Vladimíra Bystrova, pověřeného komunikací s médii. „Pokud jde o protitankové střely, nevíme, jestli se někde nějaká munice nenajde, protože pyrotechnická prohlídka areálu ještě probíhá," uvedl na dotaz Deníku.

„Jisté je, a podle evidence se ví, že šlo o cvičné střely, které nenesly nálož. Jsou neškodné, i kdyby se našly," ujistil Vladimír Bystrov.

Prohlídku areálu v neděli večer převzaly do své režie Poličské strojírny. „Firma se zavázala, že svými pracovníky a svými prostředky a za dohledu soudních znalců, které využívá, prohlídku provedou sami," dodal Vladimír Bystrov.

MUNICI ODSTŘELILI

Poškozená munice, kterou policejní pyrotechnik nařídil zlikvidovat, byla zneškodněna v neděli odpoledne ve dvou odstřelech. „Bude ještě jeden odstřel munice, která se případně najde," doplnil Bystrov. Nepoškozená munice ze sousedního objektu byla podle něj vynesena, zkontrolována, zaevidována a přestěhována do jiných zabezpečených prostor v areálu.

Podle mluvčího Pardubického kraje Dominika Bartáka likvidace munice krajský rozpočet nezatíží. „Finanční požadavky na kraj v současné době nejsou. Vše je řešeno v režimu Integrovaného záchranného systému a vlastníka areálu," uvedl. (sme, sejk)