Za pomoc se přece sluší poděkovat, reagoval překvapeně pardubický hejtman Martin Netolický na čtvrteční hlasování sněmovny, která hlasy celé koalice ANO a ČSSD společně s SPD a komunisty zamítla poděkování Tchaj-wanu za jeho humanitární pomoc Česku při boji s koronavirem.

„Sněmovna mě zase překvapila. Proto rád zopakuji, že Pardubický kraj v dubnu obdržel pro naše krajské nemocnice zdarma 16 plicních ventilátorů a 100 celoobličejových masek.Myslím, že je slušností za pomoc poděkovat. Už jsem tak učinil při převzetí daru, rád poděkování nyní zopakuji,“ napsal na Facebook hejtman Netolický.

Záležitost je o to bizarnější, že sněmovní zamítnutí zavinil Netolického stranický kolega z ČSSD, chrudimský poslanec Jan Chvojka.

Hlavní vyzývatel Netolického v krajských volbách, Martin Kolovratník (ANO), pro změnu tvrdí, že při hlasování nebyl, ale kdyby byl, hlasoval by pro poděkování.

Kolovratník skutečně nebyl hlasování přítomen, řídil zrovna svůj sněmovní podvýbor pro dopravu. Pokud by skutečně hlasoval pro poděkování, byl by druhou výjimkou z celé vládní koalice.

Josef Paleček
Další změna v Dynamu: Primátora má v dozorčí radě nahradit Paleček

Svou roli hrála politika

Jak podle Netolického, tak i Kolovratníka ve stanovisku sněmovny hrála roli politika a vyhrocené vztahy mezi koalicí a opozicí. Návrh na poděkování Tchaj-wanu totiž vzešel právě z opozičních lavic.

„Myslím, že koalice to vzala zbytečně nervozně a zapracovaly tam emoce. Bylo to zbytečné, poděkování je lidská slušnost. Souhlasím v tomto s hejtmanem Netolickým a sám bych hlasoval pro, kdybych tam byl,“ uvedl Kolovratník.

Netolický podotkl, že místo zbytečné rozmíšky mohla koalice opoziční návrh akceptovat a rozšířit ho na všechny země, které Česku při koronaviru pomohly.

„Koalice to smetla možná právě jen proto, že s tím přišla opozice. Ale bylo to nešťastné,“ dodal hejtman.

Kolovratník se však s úsměvem podivil nad tím, že schválení návrhu nepřímo zablokoval právě Netolického stranický kolega Chvojka. Těsně před hlasováním, kdy vládě chyběly hlasy, totiž prosadil přestávku schůze.

„Kdyby opoziční kolegové tak dlouho neřečnili, mohlo se hlasování stihnout. Řada poslanců ale měla po 13. hodině jiná jednání a další pracovní program – například ve 13 hodin grémium ČSSD, takže nevidím nic špatného na tom, že jsem trval na dodržení časových pravidel. Vláda už jménem občanů za pomoc Tchaj-wanu dávno poděkovala. To ale opozici evidentně nestačilo a rozhodla se přiživit na téhle vymyšlené kauze,“ brání se Chvojka.

Ilustrační snímek. Sucho.
Chladný a deštivý květen? Ani náhodou

Stín Číny?

Tchaj-wan má napjaté vztahy s Čínou, jež si na ostrovní stát stále činí nároky. Tamní návštěvu plánoval zemřelý předseda Senátu Jaroslav Kubera, jeho lednovému náhlému úmrtí předcházely tlaky Hradu a čínského velvyslanectví, aby cestu neuskutečnil. Český prezident Zeman i jeho poradci mají s Čínou nadstandardní vztahy a sám Zeman veřejně děkoval Číně za letecký most jejích ochranných pomůcek do Česka.