Jarní sezona turistického vláčku, o jehož provoz se čtvrtým rokem stará Dopravní podnik města Hradce Králové stará, může začít.

„Počasí nám vyšlo na výbornou, jen si vzpomeňte na Velikonoce," chválí si rozjezd sezony Josef Vávra.

Jenže všeho do času. Vláček je přes osmnáct metrů dlouhý a jede ulicemi města osmnáctikilometrovou rychlostí. Za vláčkem jede kolona aut a občas někdo nervózně zatroubí. „Lidé z vláčku vidí zajímavá zákoutí města, ale řidičům osobních aut vadí, že jedeme pomalu, předjíždět se příliš nedá. V minulosti, když jsme začínali, tak na nás mávali. Teď není výjimkou, že mi ukáží vztyčený prostředníček," povzdychl si Josef Vávra.

Ať si řidiči jiných aut myslí, co chtějí, zájemci a mezi nimi především děti si cestu užívají. „Těšil jsem se, sledoval jsem, kdy se vyjede. Chtěli jsme jet už dříve, ale  náš Pavlík byl ještě malý. To by si vláček moc neužil," vysvětloval Andrejo Marián, Slovák žijící v Hradci, proč se letos s tříletým Pavlíkem vydali k vláčku vůbec poprvé.

To Anička s maminkou jsou ostřílenými „harcovníky." Jak nám obě potvrdily, loni si vláčkem vyjely hned třikrát. Letošní  první den si dvojice nenechala ujít jen proto, že dopravní podnik zvolil novou trasu. Ze dvou udělal jednu.