Žádné výrazné změny se neodehrály ve vedení Pardubického krajského fotbalového svazu na nedávné volební valné hromadě. Dosavadní výkonný výbor bude až na jedinou výjimku pokračovat ve stejném složení rovněž do dalšího čtyřletého funkčního období. Jeho předseda MICHAL BLASCHKE má tedy se svými spolupracovníky dostatečný mandát pro to, aby uskutečnil svoje představy o tom, jak by měl fotbal v našem kraji vypadat.

Máte za sebou čtyři roky ve funkci předsedy výkonného výboru PKFS. Jak byste toto období zhodnotil? Když porovnáte očekávání, s nimž jste do funkce vstupoval, s realitou, překvapilo vás něco?

Nejdříve bych chtěl poděkovat za spolupráci všem hráčům, funkcionářům, rozhodčím, delegátům, sponzorům, fanouškům, zkrátka těm, kteří se věnovali fotbalu a dění okolo něj v uplynulém období. To bylo v některých směrech docela hektické, a to především pro kluby. Ať už novým informačním systémem, disciplinárním řádem či přestupním řádem. Tady je nutné připomenout, že se nám všechno podařilo úspěšně zvládnout. Co se týče reality ve funkci, musím říci, že mě nepřekvapila.

Pokud byste měl jmenovat věci, o kterých by se dalo říci: Ano, toto se nám skutečně podařilo," jaké by to byly?

Získali jsme sponzory pro všechny soutěže, kteří nám třeba nedávají finance, ale pomáhají jinak. Tak například Tlapnet platí všem klubům internet, Ondrášovka jim nabízí vodu a podobně. Mládežnickým družstvům se povedlo dobře reprezentovat Pardubický kraj na řadě turnajů, sami jsme pořádali mnoho prestižních akcí. Založili jsme nadační fond, který pomáhá klubům s materiálním vybavením. Tady odvádí velký kus práce manažer svazu Josef Petera. Zároveň jsme navázali spolupráci s krajským úřadem a s hejtmanem Martinem Netolickým.

V minulých letech se narodily i mezinárodní styky krajského fotbalového svazu. O co jde?

Jednou z věcí, kterou se zatím podařilo dotáhnout jenom částečně, je spolupráce s fotbalovým svazem z Dolního Slezska. Obě strany, jak naše, tak i polská, mají zájem na jejím dalším pokračování, předávání informací ohledně tréninku mládeže i výměnách rozhodčích. Proto jsme začali pracovat na společném projektu a v březnu letošního roku ho dáme k posouzení.

A druhá strana mince, s čím za minulé volební období spokojen nejste, tzn., co se vám nepovedlo v krajském fotbale podle vašich představ?

Jednoznačně rozšířit soutěže mládeže a udržet mladé hráče u fotbalu. Nepodařil se nám ani nábor nových rozhodčích. Co je rovněž škoda, že nám ubývají děvčata a jejich družstva. Proto se bude jeden z členů výkonného výboru svazu a komise mládeže věnovat daleko důkladněji ženské kopané, možnostem jejího většího rozvoje v Pardubickém kraji a náboru hráček.

Byl jste delegáty zvolen na další čtyři roky jednohlasně. Vážíte si této důvěry? Jak se těšíte na příští čtyři léta?

Důvěra je potěšující, ale zároveň zavazující. Musím přiznat, že jsem rád, že se volby odehrály bez konfrontací a členové výkonného výboru obdrželi silný mandát. Vím, že si někdo řekne: Hlasovalo se aklamací, to je pohoda. Ale jak uvedl místopředseda FAČR Roman Berbr, třeba v Litoměřicích ani při takové volbě nový předseda okresního fotbalového svazu zvolen nebyl. Já za důvěru všem děkuji a nechci ji zklamat.

V drtivé většině okresů a krajů jsou uchazeči o předsednickou funkci voleni hladce a bez protikandidátů. Svědčí to podle vás o všeobecné spokojenosti s jejich prací, nebo spíše o nedostatku lidí, kteří by byli v dnešní době ochotni pracovat pro regionální fotbal?

Stačí se podívat k nám do kraje, vždyť jedině v okrese Chrudim bylo více kandidátů než volených míst. Při různých jednání s ostatními předsedy slyším většinou jedno: Musíme lidi přemlouvat, aby vůbec kandidovali.

Co považujete za největší problémy, s nimiž se fotbal na regionální úrovni potýká?

Myslím, že je všichni dobře známe. Je to obecně nedostatek lidí, funkcionářů, hráčů, rozhodčích. A samozřejmě s tím souvisí nedostatek času, který lidé svému koníčku mohou věnovat.

Co jsou pro vás a váš tým, protože vedení KFS netvoří jen předseda, podstatné výzvy a úkoly pro nejbližší dobu?

Ve spolupráci s předsedy okresních fotbalových svazů se snažíme najít řešení pro soutěže žáků v okresech. Nyní nás také čeká na základě reorganizace soutěží mládeže, která byla schválena výkonným výborem FAČR, jednání s kluby o podobě soutěží žáků a dorostu v Pardubickém kraji od příštího soutěžního ročníku.

Tím jste narazil na téma spolupráce a podpory ze strany vyššího vedení FAČR. Právě například u soutěží mládeže a jejich každoročních změn bych neřekl, že je vůči krajům a okresům ideální…

Spolupráce funguje podle mě dobře. Myslím si, že nyní schválené nové soutěže vydrží po celé následující volební období. Důležité je, že se do nich vrátí postupy a sestupy a tím pádem i tolik potřebná soutěživost.

Jaký přínos pro krajský fotbal má a měla by mít Regionální fotbalová akademie Pardubice?

Přínos vidím jednoznačně v možnosti mladých fotbalistům trénovat a připravovat se po celý týden s nejlepšími. To je tedy okamžitý přínos, ten další a hlubší, to bude otázka několika let.

Co říci na téma propagace fotbalu a toho regionálního obzvláště v médiích, na sociálních sítích, zkrátka mezi veřejností? Umí třeba váš svaz dát všem účinně na vědomí, že existuje, že pracuje, že se má čím pochlubit? Máte pocit, že se náš fotbal obecně umí dost „prodat" mezi lidmi?

Tohle téma probírám s mnoha lidmi a určitě zde vidím příležitosti ke zlepšení nynějšího stavu. Proto se snažíme rozvíjet spolupráci s některými mladšími kolegy, kteří by měli mít na starost právě sociální sítě.

Zkusíte si odhadnout, jak bude vypadat fotbal v Pardubickém kraji za další čtyři roky?

Křišťálovou kouli nemám, ale pevně věřím, že máme pohromadě tým dostatečně zkušených funkcionářů, který naváže na svůj dosavadní čtyřletý mandát a v následujících čtyřech letech posune fotbal na Pardubicku zase o notný kus kupředu.