Dva dny po vichřici, která zametla východní Čechy je stále na 4500 domácností v regionu bez elektrické enerige.

"Bez napětí je k úternímu večeru stále ještě 160 distribučních trafostanic a dispečink ČEZ Distribuce eviduje na 50 poruch na vedení vysokého napětí. Předpokládáme další zlepšení situace po dokončení oprav dnes večer," uvádí mluvčí ČEZu Šárka Beránková.

Ještě v úterý v noci pak energetici odvolali kalamitní stav. "Večer  k 23.00 hodině odvolán kalamitní stav pro zbývající kraje Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Středočeský, Pardubický a Vysočina," potvrdila Beránková.

Tempo prací klesá. Komplikuje jej počasí a na některá místa museli technici vyjíždět znovu. "V průběhu celého dne se dařilo opravovat poruchy, práce ale šly pomaleji než v předchozích dnech. Komplikace jsme měli především v terénu, kde jsme se na mnoha místech nemohli s těžkou technikou kvůli podmáčenému terénu vůbec dostat. Evidovali jsme také další poruchy již na opraveném vedení, kdy nám opět začaly do vedení padat stromy. Ty sice neskolil silný vítr, ale podmáčený terén," upřesňuje Beránková.

Dobrá zpráva je, že všechny velké poruchy na vedení vysokého napětí se energetikům do středečního rána podařilo opravit.  Bez elektřiny jsou již jen desítky domácností. 

A jedna rada na závěr pro maloodběratele. Na mnoha místech totiž už může proud být připojen, ale problém může být jinde. "V případě, že jste stále bez proudu ale v okolí vidíte, že se například svítí, jede výtah a další, prosím nejprve zkontrolujte jističe ve svých domovech a teprve následně volejte na bezplatnou linku ČEZ Distribuce 800 850 860. Budeme se snažit problém vyřešit co nejrychleji," dodává Šárka Beránková.