"Řidič traktoru s dosud nezjištěných příčin narazil v úterý 27. dubna v odpoledních hodinách v Dolní Rovni, části obce Horní Roveň, do domu a smetl ženu, která se u domu pohybovala na zahrádce," uvedla mluvčí profesionálních hasičů Vendula Horáková.

Nehoda se stala před 13. hodinou odpoledne. "Před nárazem traktor zdemoloval plot a předzahrádku, na které se nacházela 53letá žena. Ta byla po vyproštění hasiči převezena vrtulníkem do nemocnice. Osmapadesátiletý řidič traktoru vyvázl z kolize bez zranění. Jako příčinu dopravní nehody uplatňoval na místě technickou závadu, protože mu údajně těsně před nárazem do domu upadlo kolo. Dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu u něj byla negativní," sdělila policejní mluvčí Markéta Janovská.

Pardubické letiště hostilo filmaře, točí dokument.
Pardubické letiště hostilo filmaře, točí dokument

K vyproštění ženy zpod traktoru hasiči nejprve použili pneumatické zvedací vaky, ale nakonec traktor nadzvedli pomocí automobilového jeřábu. "Následně byla žena vyproštěna a ihned předána do péče zdravotníků a letecky transportována do nemocnice," dodala Horáková.

Na místo se dostavil i statik. Hasiči museli také ihned stabilizovat dům pomocí pažení ještě před odtržením zaklíněného traktoru ve zdi domu, aby nedošlo ke zřícení stavby.

Vyšetřovatel na místě rozhodl o zajištění kola i traktoru k podrobnému znaleckému zkoumání.

Martin Netolický
Hejtman Netolický: Účastníci schůzky s Hamáčkem musí jít s pravdou ven

"Protože je silnice zcela uzavřená, odklánějí policisté dopravu již na silnici I/35 ve Vysoké u Holic a od Dašic na křižovatce v Rovni směrem na Holice. Silnice bude dle předběžných odhadů uzavřena do 18 hodiny," podotkla policejní mluvčí.

"Na místě zasahovaly tři jednotky požární ochrany," dodala mluvčí hasičů.