"Na Svitavsku v pátek odpoledne pršelo. A hodně. Mezi 16. a 17. hodinou zaznamenáváme 13 výjezdů, kdy profesionální a dobrovolní hasiči odčerpávali vodu za zatopených garáží, sklepů, podchodů a komunikací.Nejvíce postiženou oblastí byla Litomyšl a Němčice u Litomyšle. Jednotky také odstraňovaly stromy a popadané větve, které bránily provozu na silnicích," uvedla mluvčí krajských profesionálních hasičů Vendula Horáková.

O rozsahu řádění živlů vypovídá i krátký výňatek z hlášení dobrovolných hasičů z Čisté u Litomyšle: "Byli jsme povoláni do obce Němčice - místní část Člupek, kde došlo vlivem kopcovitého terénu a velkému množství srážek k sesuvům půdy, podemletí vozovky a zatopení sklepů," uvedli hasiči. 

Včerejší zpravodajství z lokální povodně u Litomyšle najdete zde:

Přívalová povodeň v obci Člupek u Litomyšle
VIDEO: Velmi silná průtrž se přehnala přes Litomyšl, ze silnic jsou řeky

Během chvíle voda zatopila Klášterní zahrady v Litomyšli. Přes Člupek, Němčice a další vesnice se voda prudce valila po cestách a silnicích. Pod vodou se ocitly domy, silnice a zahrady v Němčicích a okolních vesnicích.

"Nejde nám elektřina a domy jsou zatopené. V Člupku mají místo cest řeku. Volal mi řidič DPD, že se k nám do Němčic nedostane, protože je tam navíc spadlý strom," ozvala se po 16. hodině redakci Deníku Jana Rambousková z Němčic. Vážná je taky situace v Klášterních zahradách, které jsou po průtrži pod vodou. Podle svědků nestíhaly vodu brát kanály, když se přes město přehnal silný liják.

Bouřka byla velmi lokální, omezená na několik kilometrů čtverečních, ale o to prudší. Na okolních stanicích byly zaznamenány jen malé úhrny srážek. U Člupku se však voda valila z polí. Před 18. hodinou voda v Loučné, kam stekla, vystoupala na 1. stupeň povodňové aktivity a se 119 centimetry se v 18:10 dostala na úroveň jednoleté povodně. Brzo poté však začala opadat. 

V nedalekých Svitavách přitom nespadla ani kapka, v Chrudimi pražilo slunce a obloha byla jak vymetená. Meteorologové varují, že podobné náhlé a lokální extrémy počasí nás budou potkávat stále častěji. Včera ostatně východní Čechy zažily hned dvě meteorologické anomálie, vedle bleskové povodně nad Litomyšlí také výraznou trombu nad Českou Skalicí na Náchodsku:

Tromba u České Skalice
VIDEO: Nad Českou Skalicí se včera objevila tromba. Lidem naháněla hrůzu

Předpověď počasí přitom podobné extrémy nevylučuje ani dnes. Meteorologové vydali výstrahu před velmi silnými bouřkami, nejvíc hrozí v pohraničních a horských oblastech. Ty mohou být stejně jako včera v Litomyšli velmi lokální, o to však prudší.