VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomický festival hostí i v Bonté. Jako jediní v kraji

Pardubice - Tříchodové festivalové menu nabízí filátko ze sumce, kachní prsíčka a hovězí oponku

20.1.2014
SDÍLEJ:

Kuchař Lukáš KollmanFoto: DENÍK/Luboš Jeníček

Festivalové menu
• Filátko ze sumce se smržovým máslem, pěnou z uzeného úhoře, špenátové taštičky se zeleninovým ragú
• Kachní prsa na sušených hruškách, dušená červená řepa, kynuté bramborové knedlíčky se slaninou
• Hovězí oponka sous-vide s kakaovými boby, lanýžovou pěnou a kroketou z kachních jater foie gras

Bonté znamená ve francouzštině dobré. Ovšem tříchodové menu, které v pardubickém restaurantu Bonté připravili pro pátý ročník Grand Restaurant Festivalu, je více než jen dobré. Je vynikající.
Začíná to už drobným předkrmem, který je pozorností podniku, a pokračuje třemi hlavními chody, od filátka ze sumce přes kachní prsíčka až po hovězí oponku. Všechny jsou chuťově vybroušené, nejvíce si ovšem návštěvníci pochvalují kachní prsa na sušených hruškách.

Poradí s výběrem vhodného vína

Před hostem leží karta s festivalovým menu, kde je ke každému chodu doporučeno i vhodné víno. Na výběr je vždy ze dvou vín – jednoho českého a jednoho zahraničního, detaily může host vyzvědět od číšníka. Dvě sklenky jsou v ceně degustace, tu třetí si musí návštěvník zaplatit. Sympatické je, že obsluha nenaúčtovala to nejdražší víno, ačkoliv přišlo na řadu až jako poslední.

Bonté je v letošním roce jedinou restaurací Pardubického kraje, která se gastronomického festivalu účastní. Loni byla zástupcem kraje ještě restaurace hotelu Aplaus v Litomyšli.
Je vidět, že mnozí návštěvníci berou festival jako zážitek, nejdou se do restaurace jen najíst. Focení objednaných pokrmů je dnes už skoro samozřejmostí, ale někteří ze sobotních návštěvníků festivalu projevili zájem i o fotografii s šéfkuchařem Bonté Lukášem Kollmanem. Ten jim ochotně zapózoval, ještě přidal vysvětlení, co je to vlastně ta hovězí oponka.

Vzhledem k tomu, že prodej poukázek na festival startuje na začátku prosince, staly se tyto poukázky pro mnoho návštěvníků ideálním vánočním dárkem. Degustační menu v některé z prvotřídních českých restaurací jistě potěší, navíc je nákup poukazu praktický i pro kupujícího. Vše může zařídit doma u počítače a vyhne se tak tradičnímu předvánočnímu šílenství v obchodech.

Autor: Lukáš Dubský

20.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

POLICIE - ilustrační foto.

Muž boural opilý, na neregistrované motorce a bez řidičáku

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

Tělesně postižení hledali práci na burze

Chrudim – Na chrudimské pobočce Úřadu práce ČR se uskutečnila Burza práce pro tělesné postižené a setkala se s velkým ohlasem. Dorazilo dvanáct zaměstnavatelů a zhruba stovka uchazečů o práci.

Lidé jedli hamburgery, čímž pomáhali malé Markétce

Horka – Provozovatel soukromého klubu v Horce u Chrudimi Jiří Burkoň uspořádal v sobotu akci Burgrujeme pro Markétku, která měla pomoci rodičům zdravotně postižené dívenky k vybudování bezbariérové koupelny.

Čeká nás obtížné sestavování vlády i test kvality demokracie

/KOMENTÁŘ/ - Mají tradiční politické strany budoucnost? To je otázka, která se při pohledu na výsledky letošních parlamentních voleb velmi silně vnucuje. Hnutí ANO, Okamurova SPD a KSČM – tedy skupiny, které se více či méně definují jako antisystémové – získaly v Pardubickém kraji téměř 49 procent hlasů a obsadí šest z deseti mandátů.

Fotbalová Chrudim udeřila v závěru

Chrudim - Česká fotbalová liga s trojicí východočeských týmů pokračovala 13. hraným kolem. Fotbalisté Chrudimi vyhráli díky dvěma gólům ze závěrečných minut v Brozanech a dál vedou tabulku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT