Hasiči simulovali situaci, kdy v učebně chemie došlo kvůli pádu vzorku chemických látek k požáru. Ten se okamžitě rozšířil na manipulační stůl. „Došlo ke značnému vývinu kouře, který se dále šířil na chodbu,“ popsala uměle navozenou situaci mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Učitelský sbor tak okamžitě zahájil evakuaci 426 žáků a více než 50 dospělých.

Visutý most se otevře v polovině května.
VIDEO: Lávka v Dolní Moravě se otevře za dva týdny. Lístek bude od 350 korun

Během evakuace však čtyři žáci ztratili orientaci. „Hasiči nám připravili skutečně zážitek. Ve škole byl všude kouř. Dvěma dětem to připadalo tak skutečné, že se rozplakaly,“ řekla ředitelka školy Zdena Müllerová. Žáci však podle ní evakuaci zvládli na výbornou. „Do čtyř minut jsme byli všichni venku,“ uvedla.

V době, kdy ještě probíhala evakuace, hasiči skutečně dorazili na místo. „Přebral jsem informace od ředitelky školy o počtu žáků a také o tom, že čtyři z nich chybí,“ upřesnil velitel zásahu Miloslav Havlík ze stanice Vysoké Mýto. „Rozhodl jsem, že je nutné zahájit zásah ve třetím nadzemním podlaží, kde bylo ohnisko požáru. Nasadil jsem také průzkumnou skupinu k vyhledání ztracených žáků,“ doplnil Havlík.

Do Brandýsa nad Orlicí se znovu vrátili čápi.
STREAM: Dorotka a Amos jsou zpět v Brandýse. A co Ústí? Pozorujte čápy on-line

Žáky hasiči postupně našli, požár zlikvidovali a zakouřenou budovu pak odvětrali. „Myslím, že škola by nám určitě neshořela,“ zhodnotila s úsměvem Müllerová.

Cílem celého cvičení bylo prověřit taktiku a řízení zásahu jednotek požární ochrany, jejich vzájemnou součinnost, znalost místních podmínek v Základní škole Svatopluka Čecha v Chocni. Prověřeno bylo také radiové spojení v místě zásahu a pro zaměstnance školy byla předvedena i praktická ukázka použití ručních hasicích přístrojů při hašení požáru.