„Babiš opět na tiskové konferenci zmínil, že kraje mají peněz dost, že jsme finančně v pohodě, a že vůči němu s naší kritikou nejsme fér. Je tomu sice trochu jinak, ale to nevadí. Pan premiér asi umí čarovat. My kouzelný proutek nemáme, tak si rádi počkáme a necháme si poradit, kde vykouzlit ty zdroje…,“ vyzval Netolický premiéra.

25 procent příjmů dolů

Jak Netolický, tak i další hejtmani stejně jako starostové stovek obcí a měst kritizují vládu za radikální snížení daňových příjmů od příštího roku, které hnutí ANO prosadilo ve sněmovně. Netolický tvrdí, že kraje tím přijdou až o 25 procent dosavadních příjmů. Po zaplacení povinných výdajů tak prý už nezbude na investice, dotace, jen stěží se podaří zachovat prostý chod organizací zřizovaných krajem. Babiš v reakci zopakoval, že vláda je vůči krajům naopak štědrá a ilustroval to na číslech, podle kterých došlo k nárůstu příjmů krajů od státu za posledních sedm let o 80 procent.

Hejtman Pardubického hraje - Martin Netolický
Pardubický hejtman Netolický vyzval k odchodu ČSSD z vlády

Právě Pardubický kraj začne příští rok kvůli finanční nejistotě hospodařit místo podle řádného rozpočtu ve finančním provizoriu. Na žádnou z korespondencí od Netolického zatím Babiš nereagoval. V úterý jen na tiskové konferenci prohlásil, že kritika není korektní.

„Pan Netolický, který se sice (v krajských volbách – pozn. red.) styděl kandidovat za ČSSD, ale teď má návrhy, aby ČSSD odešla z vlády, tak ten měl v roce 2013 za pravicových vlád 7.769 miliardy, zatímco vloni už 13.860 miliard, to je nárůst o 6,1 miliardy. Na účtu má nyní Pardubický kraj 2,6 miliardy, takže to není fér a lidé už zapomněli, že jsme jim dali kompenzace, že jsme letos kraje podpořili 21,6 miliardami,“ řekl Babiš.

Přesná statistika špatných čísel

Netolický tato jeho čísla označil za „přesnou statistiku špatných čísel“, a Babiš podle něj „prokázal naprostou neznalost krajských rozpočtů“. Výrazná většina Babišem zmíněného navýšení krajských příjmů jsou totiž podle Netolického výdaje na zvýšené platy učitelů. Kraj funguje finančně především jen jako pošťák, kdy posílá provozní peníze do zdravotnictví, školství a dalších oblastí.

U daňových příjmů, se kterými může operovat podle svého uvážení, je totiž nárůst podle Netolického mnohem nižší, za šest let činí jen 1,5 miliardy korun na loňských 4,3 miliardy. Daňové příjmy přitom představují 95 procent příjmů kraje. Do kraje sice od státu přišlo vloni v součtu Babišem zmíněných téměř 14 miliard, ale více než dvě třetiny z toho jsou právě zmíněné transfery, které kraj musí poslat dál – například na platy zdravotníkům a učitelům.

„Predikce Ministerstva financí ze září loňského roku počítala na letošní rok pro náš kraj s daňovými příjmy 4,7 miliardy korun. Upravená predikce z listopadu pak již jen (kvůli propadu ekonomiky a koronavirovým opatřením – pozn. red. ) 4,1 miliardy. Při započtení zrušení superhrubé mzdy bez náhrady pro obce a kraje bude částka činit pouze 3,4 až 3,5 miliardy korun. To je oproti předpokladům pokles o 1,2 miliardy jen pro letošní rok,“ řekl hejtman. Sám byl také pro zrušení superhrubé mzdy, ale už ne pro nově schválenou 15procentní sazbu daně z příjmů.

Osm divokých koní přijelo z Milovic.
Na Pardubicko se vrátili divocí koně, pomohou s obnovou biodiverzity

Netolický dodal, že pokud se má Česko z krize proinvestovat a udržet stabilitu veřejných financí, tak se samosprávy, ať již kraje, nebo obce, bez kompenzací neobejdou.

Podle schváleného snížení daní přijde státní rozpočet celkem o 130 miliard korun. Návrh ČSSD na ne tak vysoké snížení daní, aby nebyly tolik zatíženy veřejné rozpočty, neprošel.

Netolický nebyl příznivcem koaliční spolupráce ČSSD s hnutím ANO nikdy, po schválení daňového balíčku to poprvé napsal otevřeně. Výhrady ke směřování ČSSD byly jedním z důvodů jeho loňského odchodu z postu místopředsedy strany. Letos pak byl Netolický jediným sociálně demokratickým hejtmanem, který v krajských volbách obhájil svůj mandát, přispělo k tomu spojení krajské ČSSD s dalšími subjekty.