Zároveň se ale ostře ohradila proti tvrzení, že policisté s oběma muži, kteří čáry namalovali, sympatizují. To řekl v rozhovoru pro Deník jeden z „hraničářů“, historik a autor školních učebnic Ondřej Mlejnek.

„Dozorující státní zástupkyně trestní stíhání obviněných mužů s ohledem k nízké společenské škodlivosti zrušila. Nyní tak budeme věc postupovat příslušnému správnímu orgánu k projednání, konkrétně na Městský úřad ve Svitavách,“ uvedla Vilímková.

Oběma mužům ve věku 34 a 38 let hrozil za načerno instalované značení až jeden rok vězení, a to za poškození cizí věci. Ředitelství silnic a dálnic náklady na chystané odstranění nápisů vyčíslila na sedm tisíc korun. Akce obou historiků se však mezitím setkala s velkými sympatiemi řidičů, starostů z okolí i čtenářů Deníku.

Historik Ondřej Mlejnek (na snímku) se svým kolegou namalovali hraniční ukazatele na silnici I/34 u Vendolí a na I/35 u Opatovce na Svitavsku. Škoda dosáhla podle vyšetřování 7000 korun, nápisy má odstranit „odborná firma“.
Policisté i ŘSD nám fandí, říká „hraničář“ o čárách na pomezí

Sympatizují, jednat ale musí podle zákona

Mlejnek se dokonce pro Deník vyjádřil, že s nimi sympatizují i řadoví policisté, kteří je vyslýchali, a stejně tak i úředníci z Ředitelství silnic a dálnic. Jinou věcí je, že obě instituce musely jednat dle zákona.

„Důrazně se za policii ohrazuji proti tvrzení, že policisté podporují jakékoliv protiprávní jednání,“ řekla včera Vilímková. To, že soukromý názor a úřední postup mohou být v rozporu, nechtěla komentovat.

Muži vodorovné dopravní značení na obou státovkách namalovali v noci na 1. května, kdy díky karanténě byl malý provoz. Právě při práci na I/35 je policii nahlásil jeden z projíždějících řidičů, ta vzápětí muže na místě činu dopadla.

Mlejnek Deníku řekl, že s rizikem, že nakonec budou prozrazeni, do akce šli. „Hlavní důvod naší iniciativy bylo povzbudit následnou publicitou v médiích i zájem mladé generace, která o problému historických hranic českých zemí moc neví, a podnítit rovněž kompetentní úředníky a samosprávy k tomu, aby si podobné značení vzali na starost,“ uvedl Mlejnek.

Ilustrační snímek. Peníze
Města škrtají akce za miliony, ale Svitavy ne