„Z ocenění máme radost a děkujeme posuzovatelům za přízeň. Porazit Moravskou Třebovou, kde byla v poslední době realizována rozsáhlá restaurátorská obnova morového sloupu na náměstí, určitě nebylo jednoduché,“ neskrýval radost místostarosta Jevíčka Miroslav Šafář.

V soutěži o titul Historické město roku za pětadvacet let, co je vyhlašována, uspěla třikrát rovněž města Pardubického kraje – Svitavy (1994), Litomyšl (2000) a Chrudim (2013).

„Jevíčko má pozoruhodnou urbanistickou strukturu. Zajímavostí města je do dnešních dnů zachovaný středověký půdorys ve tvaru okrouhlice, jediný v České republice,“ přiblížila mluvčí pardubického Národního památkového ústavu Jana Řehounková. Podoba půdorysu se od doby založení města nezměnila. „Vzhled většiny domů však byl v minulém půlstoletí poškozen hromadnou výměnou okenních otvorů za trojdílná okna a odstraněním štukového členění,“ pokračuje Jana Řehounková.

Jevíčská radnice pravidelně vynakládá finanční prostředky na rekonstrukce v městské památkové zóně. „Většina objektů je v soukromém vlastnictví, přesto se však město snaží navrátit jim původní ráz,“ oceňuje mluvčí památkářů. Před šesti lety zřídila radnice fond rozvoje bydlení, který je využíván k obnově fasád a oken.

Tři roky druzí v pořadí

„Přihlášku do soutěže o cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace MPR a MPZ jsme poprvé podávali v roce 2016. Po tři roky jsme zůstávali druzí v pořadí. Trpělivost se vyplatila a konečně to vyšlo,“ dodává Miroslav Šafář.

Radnice v loňském roce investovala do oprav památek a drobných sakrálních objektů přes tři miliony korun. „Na město naší velikosti je to spousta peněz,“ říká místostarosta.

Titul Historické město roku není jediným oceněním, které by malohanácká metropole mohla v letošním roce vybojovat. „Pro letošek máme ještě jedno želízko v ohni – do soutěže Památka roku 2019 jsme přihlásili obnovu kaple s restaurováním unikátních barokních maleb, která se nachází na katastru Zadního Arnoštova,“ upozorňuje Miroslav Šafář.

V dalších letech chce jevíčská radnice v opravách památek pokračovat. Prioritami jsou sanace dřevěných konstrukcí městské věže, které jsou napadeny dřevokazným hmyzem, nebo statické zajištění dřevěných konstrukcí barokní sýpky.

Ilustrační snímek
Tragédie ze stadionu u soudu. Právník: Známí by neměli soudit známé...