Soud, který měl zjistit, jak se do těla předloňského vítěze Velké pardubické, koně Nikase, dostaly zakázané alkaloidy kofein a theobromin, je u konce. Obě strany se dohodly na mimosoudním vyrovnání.

Předloňský vítěz Velké pardubické, hnědák Nikas, který zaběhl závod v rekordním čase, byl následně diskvalifikován kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu. Ve vzorku moči koně byly podle specializované laboratoře potvrzeny zakázané látky kofein a theobromin.

Majitel koně, žokej i trenér se domáhali náhrady škody po společnosti Troubecká hospodářská, která dodávala koni krmivo. Firma ale jakýkoliv podíl viny odmítla. Podle právní zástupkyně Dalily Pelechové vznikla majiteli koně, trenérovi i žokeji škoda ve výši 2,5 milionu korun. Vedení společnosti Troubecká hospodářská jim nabídlo v únoru letošního roku jako kompenzaci částku 1,5 milionu korun. Na to ale žalující strana nepřistoupila.

SMÍRNÉ ŘEŠENÍ

Obě strany nakonec uzavřely smír až tuto středu. Žalující strana přijala nabídku firmy Troubecká hospodářská. Majitel Nikase Petr Kupka obdrží od firmy částku 1,75 milionu korun. Trenér Nikase Stanislav Popelka obdrží 360 tisíc korun a žokej Marek Stromský 240 tisíc korun. Částky musejí být uhrazeny do šesti měsíců od nabytí právní moci usnesení o schválení smíru.

„Částka, na kterou bylo přistoupeno, není rozhodující, rozhodující je vzájemný konsensus," shrnul předseda představenstva společnosti Troubecká hospodářská Bohumil Semenovič.

Se smírem byl spokojený i majitel Nikase Petr Kupka. „Kdybych nebyl spokojen, tak bychom neuzavřeli smír. Na této částce jsme se dohodli," sdělil Petr Kupka.

Dvanáctiletý hnědák Nikas se v současné době připravuje na další závody. „Nikas je v dobré kondici. Těšíme se na novou sezonu. Na jaře se chceme kvalifikovat, potom to budeme směřovat k té podzimní části. Koně musíme udržovat zdravého, aby jeho forma kulminovala tam, kde má," prozradil trenér Nikase Stanislav Popelka.