Přestože začátek července s sebou přinesl deště, současný stav sucha je v Pardubickém kraji alarmující.

Podle hydrologa Alexandra Zajceva z královéhradeckého pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu nelze očekávat, že se situace v blízké době zlepší. „Bohužel, i když prší. Muselo by pršet dennodenně, aby se situace zlepšila. Teď sice zaprší, tráva zezelená a například budou růst houby, ale za pár dní se situace zase vrátí zpět a tráva opět zežloutne. Současné srážky zkrátka nestačí k doplnění hladiny podzemních vod,“ řekl Zajcev.

Zároveň dodal, že stav sucha není problémem pouze letošního roku a současný stav bylo možné očekávat. „Potíže se suchem nejsou otázkou tohoto roku, je to problém, který trvá už čtyři, pět let. Dlouhodobě je stav mělkých vrtů nejhorší v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na jižní Moravě,“ poznamenal Zajcev.

PROBLÉM SE STUDNAMI

Sucho dělá starosti i studnařům, pro než je hladina mělkých podzemních vod důležitá. To potvrdil i studnař Tomáš Velínský. „Za poslední dva roky klesla hladina vody o půl metru až metr a půl, na většině míst je to ta druhá možnost, takže situace není ideální. Vody ve studnách není dostatek,“ řekl Velínský.

Problémem však není jen nízká hladina podzemních vod. Podle slov hydrogeologa Václava Vašíčka je častou příčinou nedostatku vody ve studních to, že je lidé kopou bez odborné pomoci. „Často jde o to, že lidé si vykopou studnu sami, hlubokou často jen jeden metr, což rozhodně nestačí. Nedostanou se do úložiště podzemní vody a studna jim pak brzy vyschne,“ podotkl Vašíček.

Lidé si nedostačující hladiny vody ve studnách začínají pomalu všímat sami. „Studnu máme na zahradě dvanáct let. V posledních letech mi připadá, že je situace horší a horší. Vody máme každý rok méně,“ přiblížil situaci Jaroslav Novohradský z Pardubic.

ZÁKAZ ZALÉVÁNÍ

Přetrvávající sucho se po roce nejspíše opět dotkne i běžného života obyvatel Pardubického kraje.

Minulé léto byl vydán zákaz zalévání zahrad a napouštění bazénů vodou z veřejného vodovodu. Alexandr Zajcev očekává, že opatření přijde i letos. „Situace je podobná jako vloni, myslím si, že v následujících týdnech zákaz přijde,“ řekl hydrolog.

Karolína Bulisová