Po sedmi letech v pondělí ve vedení krajské zdravotnické záchranky skončil Pavel Svoboda. S vedením kraje a hlavně s hejtmanem Martinem Netolickým se nemuseli dlouho, střetávají se jako dva rivalové i v rámci pardubické ČSSD. Netolickému nyní nejspíš přetekl pohár trpělivosti hlavně kvůli dlouhodobě špatné komunikaci se Svobodou.

Hejtmanovi Martinu Netolickému, který se s dosavadním ředitelem záchranky Pavlem Svobodou utkává i na vnitrostranickém poli v pardubické ČSSD, zřejmě přetekl pohár trpělivosti s jeho sólistickým vedením záchranky. Svoboda řadu svých kroků údajně nekonzultoval s hejtmanstvím coby zřizovatelem. Úroveň komunikace se zhoršovala a dostávala se, slovy Netolického: „pod úroveň, pod niž nechci klesnout".

čtěte také: LÉKAŘŮ V SANITÁCH JEZDÍ STÁLE MÉNĚ 

Svoboda oficiální důvody svého odvolání nezná a podobně jako hejtman nebyl příliš sdílný. „Dlouhodobě jsem byl pod tlakem politiků," shrnul pouze.

Jednou z posledních kapek mohlo být uzavření nové kolektivní smlouvy na záchrance, kterou Svoboda zvýšil platy svým zdravotníkům. S krajem to však předtím podle Netolického nekonzultoval. „Komunikace vázla na všech frontách a dlouhodobě jsme na to Svobodu upozorňovali," tvrdí hejtman. Svoboda kontruje, že si mu nikdo nestěžoval.

čtěte také: KVŮLI DEMOLICI NADJEZDU NEPROJEDOU PARDUBICEMI VLAKY

Podle informací Deníku napětí kolem rozpočtu a peněz na provoz mezi vedením kraje a záchranky panovalo už delší dobu. Kraj chtěl rostoucí mzdové náklady ušetřit jinde v rozpočtu záchranné služby. Omezit se měly například kondiční jízdy řidičů.