Nakonec nechá opozici, tedy hnutí ANO a Pirátům, 7 funkcionářů z celkem 24. Původně koalice navrhovala opozici přenechat jen dva předsedy a dva místopředsedy z celkem 12 výborů. To ANO i Piráti shodně kritizovali, že neodpovídá poměrnému zastoupení podle výsledků voleb, podle něho by koalice měla získat 14 a opozice 10 funkcí. V dosavadním krajském zastupitelstvu přitom bylo poměrné zastoupení opozičních a koaličních stran respektováno.

„Spokojenější jsme, ale stále to má daleko k tomu, aby zastoupení opozice ve výborech a komisích odpovídalo výsledkům voleb,“ uvedl lídr Pirátů Daniel Lebduška.

Hnutí ANO to vnímá podobně, jejich lídra Martina Kolovratníka navíc mrzí, že si koalice kompletně nechala dopravní výbor, o který hnutí stálo.

„Naše představa byla přece jen jiná, ale bude o tom ještě hlasovat krajské zastupitelstvo,“ uvedl Kolovratník.

Po zavíračce pilo 200 lidí v centru Pardubic
Lidé se z barů přemístili do ulic a pijí venku

Právě Kolovratník se coby poslanec ve sněmovně na oblast dopravy zaměřuje a má řadu představ, jak tuto oblast v kraji zlepšit. Vedení výboru pro dopravu a dopravní obslužnost si však mezi sebe přesto rozdělily sdružení 3PK hejtmana Martina Netolického, jehož zástupce bude předsedou, a ODS s TOP O9, ti nominují místopředsedu výboru.

Naproti tomu Piráti svého dosáhli. Koalice jim nechá předsednictví nově zřizovaného výboru pro informatiku, e-government a digitalizaci. Hejtmanství chce v této oblasti pokročit a Piráti mu nabídli své služby.

Piráti nemají s koaličními stranami ani s hejtmanem Netolickým nijak problematické vztahy, totéž naopak neplatí o hnutí ANO. Ze strany Kolovratníka trvá tvrdá mediální kampaň proti staronovému vedení kraje doposud, i týden po volbách.

Koalice rozdělila předsednictví výborů a komisí v koaliční smlouvě, kterou její lídři podepsali v pátek.

Opozici nechali podle očekávání předsednictví i místopředsednictví stěžejního kontrolního výboru a nakonec taktéž místopředsednictví finančního výboru. Konkrétní rozdělení výborů mezi hnutí ANO a Piráty není ještě jasné. V demokraciích je zvykem, že vedení těchto dvou výborů přenechávají vládnoucí koalice opozici.

Žákyně autoškoly ještě nemá řidičák a už na něm má pět bodů. Projela červenou
Jela na červenou. První přestupek řidička spáchala už v autoškole

Vedle toho získá opozice také předsedu výboru pro sociální věci a neziskový sektor, místopředsedu výboru pro sport a volnočasové aktivity, předsedu majetkové komise a již zmíněného předsedu výboru pro informatiku.

V koaliční smlouvě se lídři dohodli i na základních programových tezích, ty se příliš neliší od dosavadního směřování kraje. Koalice nyní pracuje na detailnějším programovém prohlášení pro další čtyři roky. Koalici tvoří dosavadní partneři 3PK, lidovecká Koalice pro Pardubický kraj, ODS a TOP 09 a STAN.

Lídři dohodnuté staronové krajské čtyřkoalice podepsali koaliční smlouvu v pátek. V Pardubickém kraji byla koalice domluvena vůbec nejrychleji v Česku, vítězné ANO a rovněž pátí Piráti odcházejí do opozice. Koalice bude mít v 45členném zastupitelstvu pohodlnou většinu 27 mandátů.

Krajská vláda

Nové složení krajské rady:

Hejtman: JUDr. Martin Netolický, Ph.D. (3PK), zodpovědný za finance a hospodaření kraje.
První náměstek hejtmana: Michal Kortyš (ODS a TOP 09), zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost
Náměstek hejtmana: Ing. Roman Línek, MBA (KPK), zodpovědný za investice a kulturu.
Náměstkyně hejtmana: Ing. Michaela Matoušková, MPA (STAN), zodpovědná za zdravotnictví.

Další členové Rady Pardubického kraje:

Josef Kozel (3PK), zodpovědný za školství,
Miroslav Krčil, DiS. (3PK), zodpovědný za venkov, životní prostředí a zemědělství,
Ing. Alexandr Krejčíř (ODS a TOP 09), zodpovědný za majetek, sport, cestovní ruch, informatiku a e-Government
Ing. Ladislav Valtr, MBA (ODS a TOP 09), zodpovědný za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace,
Ing. Pavel Šotola (KPK), zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor.