Na první pohled by měl být burčák hustý a zkalený. Sluchem můžete slyšet jak nápoj kvasí, a to díky lehkému šumění. Při přičichnutí byste měli vnímat hrozny a kvasnicový buket. „Důležitá je hlavně chuť, podle té se pozná kvalita," říká provozovatel chrudimské vinotéky U Fíka Vítězslav Štrajt.

Nápoj zkrátka musí chutnat a už je na člověku, v jaké fázi má burčák rád.

BÍLOU NEBRAT!

„Důležitá je i barva – pokud je hodně mléčný, už je to špatně. Také nesmí kyselinka převládat nad cukry," radí při výběru Vítězslav Štrajt. Jeho moravští dodavatelé se mu doposud neozvali s nabídkou tradičně kvalitního burčáku, protože je ještě dost času do září. Potom bude vinotéka v obklopení těch, kteří se na kvasící hroznovou šťávu už nyní moc těší.

„Mám vždycky takový sváteční pocit, že piji ozdravující nápoj. Cítím tam ty bublinky, ovoce, kvasnice… Někdy to ale přeženu a tělo se potom pořádně vyčistí," směje se paní Jana, milovnice burčáku.

Od srpna roku 2009 začaly pro víno a vinařské produkty platit nové právní předpisy, které se týkají mimo jiné i označování částečně zkvašeného hroznového moštu. Ten může být označen jako burčák za podmínky, že je vyroben v České republice z českých nebo moravských hroznů. Burčák, případně částečně zkvašený hroznový mošt se smí prodávat pouze od začátku srpna do konce listopadu.