VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Litomyšl opět vzdá hold kuchařce Rettigové, jak jinak než u plotny

Litomyšl - Město se chystá na festival dobrého jídla a pití v duchu Magdaleny Dobromily Rettigové.

16.5.2018 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/ Jiří Macek

Pečené maso, kotlíkové guláše, svíčková, halušky, husička a nakonec domácí bábovky. Festival jídla se blíží. Ovšem již nyní lidé ochutnávají v litomyšlských restauracích menu podle slavné Magdaleny Dobromily Rettigové.

Tématem 7. ročníku gastroslavností jsou pečité a sedliny, pečená masa na různé způsoby a sulc a rosoly. Hospody se předhánějí a nabízejí pokrmy podle Rettigové, jako je polévka z pečené oháňky s kopřivovou sedlinou, hovězí líčka, rillettes z králičího hřbetu nebo hovězí pečínka na česneku, špikovaná uzenou slaninou. A jestli vám nepřijde vhodné fotit jídla, tak teď je to přímo žádoucí.

„Strávníci nebudou mít požitek jen z jídla, ale navíc se zapojí do soutěže o večeři v pražské restauraci Café Imperial, která patří Zdeňku Pohlreichovi. Stačí pokrm vyfotit a sdílet na Facebook gastroslavností,“ uvedl Karel Telecký z organizačního týmu akce.

Festival dobrého jídla a pití vyvrcholí velkým sobotním programem na náměstí. A jako tradičně akce začne vzdáním holdu vyhlášené kuchařce a hospodyni Magdaleně Dobromile Rettigové u jejího hrobu na městském hřbitově. Tentokrát ale bude hold trochu jiný než v minulých letech. „V základní umělecké škole jsme našli partu bubeníků Los Hrncos, kteří v deset hodin odvedou průvod z náměstí. Zveme všechny kuchařky a jedlíky s hrnci a pokličkami, protože bubeníci tentokrát vymění bubny za kuchyňské náčiní,“ prozradil Karel Telecký.

Stará garda kuchařů


I tentokrát se na pódiu na náměstí představí mistři kuchaři, letos nejen z Čech, ale i ze Slovenska. Vzácným hostem bude Jiří Eichner, který strávil v kuchyni více než 60 let. Je předsedou Staré gardy kuchařů a cukrářů, nositelem čestného uznání Nadace Charty 77 a řady dalších medailí. Zajímá se o staré kuchařky. Nemá rád podvody v kuchyni a správný kuchař podle něj musí umět výbornou omáčku. Kromě vyhlášených kuchařů se publiku představí u plotny také herečka Markéta Hrubešová.

Nebude chybět ani soutěž kuchařských škol. U sporáků se představí studenti z Poličky, Chocně, Chroustovic nebo Moravské Třebové i Pardubic. Hvězdou dne bude určitě „čajová“ mistryně Kateřina Vymazalová, studentka 3. ročníku střední odborné školy z Poličky. Mezi její úspěchy patří vítězství v celosvětové soutěži Tea Masters Cup 2017 v Číně a 1. místo v národním kole a postup na celosvětové finále ve Francii.

Svoje ležení rozbijí na Toulovcově náměstí týmy, které se utkají ve vaření kotlíkových gulášů. Čtrnáct odvážlivců se přihlásilo do soutěže o nejlepší svíčkovou. Sobotní večer zakončí slovenský hodokvas a víkend vyvrcholí nedělním obědem pod širým nebem. Podávat se bude opět pečená husa se zelím a knedlíky.

Program:

Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové Litomyšl
19. 5. Smetanovo náměstí
10.00 – 18.00
Halušky a pirohy, sushi, řecká i italská kuchyně, žabí stehýnka, šneci po burgundsku, maďarské uzeniny, holandské i ovčí sýry, České ghíčko, šafránové čaje, domácí těstoviny Fajna Pasta, zvěřinové speciality, husí játra, speciality z grillu, domácí limonády a zmrzlina, Mixit, Šariš, Guinness, drinky, pečité a sedliny.

Toulovcovo náměstí
10.00 – 15.00
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše.

Hlavní pódium, městský hřbitov
10.00 Hold M. D. Rettigové s hrncovým průvodem

Smetanovo náměstí
10.00 – 14.00 Svíčková open
11.00 – 12.00 Tobogan
12.00 – 18.00 6 kuchařů s Cibulkou!
12.00 – 17.30 Kuchařské klání týmů odborných škol
15.00 – 16.00 Vyhlášení soutěží O Magdaleně a selátku, Rettigová znovu ve škole, Svíčková Open, O kotlík starosty Litomyšle
17.30 Vyhlášení soutěží odborných škol, Večeře v Café Imperial u Zdeňka Pohlreicha
12.00 – 18.00 Školička vaření
19.00 – 22.00 Slovenský hodokvas s kapelou Hrdza

20. 5. Smetanovo náměstí
11.00 – 15.00 Sousedská husička
Soutěž o nejlepší bábovku.

Autor: Iveta Nádvorníková

16.5.2018 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení 78 Kč

Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení jinde neuvedená Dělník/ce ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 78 kč, mzda max. 90 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Vortová 90, 539 61 Vortová , NÁPLŇ PRÁCE: Pracovní poměr na dobu neurčitou. Zkušební doba 3 měsíce. Obsluha stolních ohýbaček, práce vhodná pro ženy. , ZAMĚSTNANECKÉ VÝHODY: 5 týdnů dovolené, První kontakt učiňte prosím na výše uvedeném telefonním čísle (7:00 - 15:00) nebo na e-mailové adrese, či přímo na provozovně.. Pracoviště: Komutex , spol. s r.o., 539 61 Vortová. Informace: Jiří Vodička, +420 723 970 767.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 20 000 Kč

Odborní pracovníci v oblasti účetnictví, ekonomiky a personalistiky Odborní pracovníci v oblasti účetnictví, ekonomiky a personalistiky. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Vortová 90, NÁPLŇ PRÁCE: ekonom - účetní, (Pro uchazeče bez praxe bude první pracovní smlouva na dobu určitou 1 rok a po dobu zkušební doby sjednán nástupní plat), POŽADAVKY: Práce na PC, znalost práce s MS Office (XLS, Word, Outlook), Jazyk: německý n. anglický. , ZAMĚSTNANECKÉ VÝHODY: 5 týdnů dovolené, První kontakt učiňte prosím na výše uvedeném telefonním čísle (pracovní dny 7:00 - 14:00), na e-mailové adrese nebo přímo na provozovně.. Pracoviště: Komutex , spol. s r.o., 539 61 Vortová. Informace: Jaroslav Drahoš, +420 469 311 677.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 18 000 Kč

Chovatelé a ošetřovatelé skotu, koz a ovcí OŠETŘOVATEL/KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný ihned, Místo výkonu práce: Stradouň č.p. 95, 538 63 Chroustovice, Nabízíme práci ve stabilní společnosti. , Požadujeme kladný vztah ke zvířatům, spolehlivost, pečlivost. , Vzhledem ke zkrácené pracovní době vhodné pro pracovníky na mateřské dovolené či osoby v důchodovém věku., Nabízíme: 13. plat, příspěvek na stravování, Kontakt: telefonicky 7 - 17 hodin nebo e-mailem. Pracoviště: Agro jenišovice a.s. - pracoviště stradouň, 538 63 Chroustovice. Informace: Radek Černohorský, +420 723 363 579.

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 18 000 Kč

Pomocní kuchaři Pomocný kuchař/pizzař. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: Skuteč - Palackého nám. 368, POŽADAVKY: Praxe - výhodou, není podmínkou pro přijetí, První kontakt učiňte prosím na výše uvedeném telefonním čísle, e-mailovou adresou nebo přímo na provozovně. Předem si ale domluvte termín návštěvy, aby byl zodpovědný pracovník přítomen.. Pracoviště: Luki & tina s.r.o - skuteč, Palackého náměstí, č.p. 368, 539 73 Skuteč. Informace: Kristian Gaspri, +420 777 976 761.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Článek Deníku vyústil ve slovní přestřelku mezi soudem a radnicí

Hlinecké senior taxi už je v provozu

Taxi doveze seniory k lékaři, na nákupy se služba nevztahuje

Šlechtična versus štokr a prohra siláka s malotraktorem: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 19. až 20. května 2018.

Centrum Motýl zve k prohlídce

Hlinsko - Centrum denních služeb Motýl pořádá v úterý den otevřených dveří nových prostor v ulici Fügnerova v Hlinsku. Otevřeno bude od 9 do 15 hodin.

Základní škola v Třemošnici oslavila 120 let

Třemošnice /FOTO/ - V sobotu se konala oslava výročí založení základní školy v Třemošnici.

Zájezdec zve rodáky a přátele k oslavám

Zájezdec - Obec chystá oslavy u příležitosti uplynulých 700 let od první doložené písemné zmínky o Zájezdci. Uskuteční se 16. června, takže si toto datum mohou rodáci a přátelé obce zapsat do kalendáře plánovaných víkendových akcí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT