V jedenáct hodin dopoledne by se také mělo otevírat Svatomartinské víno, což je ochranná známka pro mladá vína. A aby bylo co zapíjet, mnoho restaurací nabízí ve svém menu i Svatomartinskou husu. A jak by měla taková husa vypadat?

„Každý kuchař ji chystá podle svého receptu, já ji na dva dny nakládám do slané vody. Pak ji naplním oloupanými jablky a rozmarýnem, zůstane tak šťavnatá a rozvoněná," prozrazuje část svého receptu Lubomír Žilka, kuchař z hradecké restaurace Pod Terasami. Husu pak peče při teplotě 120 stupňů Celsia asi 6 až 7 hodin. Na závěr ji polévá medem, aby měla hezkou kůrčičku. Podává ji s karlovarským, houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Nechybí ani bílé nebo červené zelí. A výsledek? „Bojíme se, aby nám objednané husy vystačily do konce týdne. Do té doby menu nabízíme, ale už teď je o něj velký zájem," pochvaluje si kuchař.

V menu najdete i husí jatýrka, husí kaldoun (polévka) a jablečný štrůdl.