Jedno z nejrychleji rostoucích turistických center, které má navíc ambici stát se destinací pro návštěvníky z celé Střední Evropy, rozšiřuje katalog atrakcí. Vedle oblíbené stezky v oblacích, bobové i mamutí horské dráhy a dalších atraktivit vznikne v obci také visutý most. Ten svými rozměry pokoří dosud nejdelší most ve Švýcarsku, kde pěší turisté po ochozu prochází údolím s výhledem na Matterhorn.

Na Dolní Moravě se tak už v těchto dnech staví unikátní 730 metrů dlouhý a 95 metrů vysoký most, jenž povede od chaty Slaměnka nedaleko Stezky v oblacích přes údolí až k úbočí jesenického kopce Chlum. „Práce jsou nyní v běhu a termín, se kterým pracujeme je jaro 2022,“ napsal Deníku Tomáš Drápal, ředitel obchodu a marketingu resortu.

Ilustrační foto.
Vyznání lásky: Zlomila mu srdce, tak vyšplhal k ní na balkon a vysklil jí dveře

Atraktivit, které by na místě v brzké budoucnosti mohly vzniknout, je ale více. „Jsou součástí uceleného investičního plánu na období nejbližších pěti let a zahrnují doplnění a rozšíření nabídky tak, aby resort byl plně konkurence schopnou a v mnoha ohledech naopak jedinečnou destinací v rámci nejen České republiky, ale i v regionu Střední Evropy,“ vysvětlil ředitel Martin Palán.

Resort je oblíbeným centrem turistického ruchu, právě atrakce ale lákají především jednodenní návštěvníky, kteří dělají vrásky na čele místním obyvatelům. Právě jednodenní turisté totiž do lokality jezdí autem, což významně zatěžuje dopravu. I proto se místní zastupitelstvo k takovým plánům investora staví spíše skepticky. „Tato atrakce je v územním plánu vyznačena dlouho, snad ještě před Stezkou v oblacích. Dnes bychom se k takové věci stavěli jinak a s daleko větší opatrností,“ uvedl ke stavbě visutého mostu starosta obce Richard Novák.

Problém jednodenních turistů

Nejoblíbenější horské středisko v Pardubickém kraji každoročně navštíví 700 až 800 tisíc turistů. To, že je Stezka v oblacích velmi oblíbenou turistickou atrakcí svědčí i data agentury Czechtourism. V porovnání let 2019 a 2020 totiž, navzdory pandemii koronaviru, navštívilo stezku stejné množství návštěvníků.

Zážitky na Dolní Moravě.
KOMENTÁŘ: Dolní Morava Vás zavede do nebe. Vyjděte tam a rozhlédněte se

I přes to se však resort potýkal s důsledky pandemie a musel se vypořádat se ztrátou příjmů. Letos v létě už ale zdejší ubytovací kapacity znovu hlásí plno. Středisku však schází jednodenní turisté ze zahraničí, především ti Polska. Alespoň částečný odliv jednodenních turistů naopak vítají místní. Pochvalují si především slabší dopravu. Méně návštěvníků ale i pro ně znamená pokles tržeb, a to nejen pro provozovatele místních podniků, ale také pro samotnou obec. „Výrazně poklesl příjem místním podnikatelům i obci na pobytových poplatcích, ty tvoří zhruba deset až patnáct procent z celkového příjmu obce,“ popsal starosta obce Richard Novák.

Současné kolony na I/35
První část dálnice Mýto-Džbánov je zakreslena v katastru. Začíná výkup pozemků

Navýšit ubytovací kapacity má plánovaná výstavba v lokalitě Nad Slonem. Tam investor plánuje ubytovat až tři sta hostů a vystavět až 150 parkovacích míst. Ačkoliv záměr již před časem posvětil Pardubický kraj, ministerstvo životního prostředí nakonec vyslyšelo apel ochránců přírody, kteří upozorňovali nejen na výskyt vzácného chřástala polního, ale také na významný zásah do krajiny, který by stavba způsobila.

Pokud chce nyní zhotovitel ve stavbě pokračovat, musí předložit řadu nových dokumentů a studií, mezi nimi také posouzení vlivu záměru na ptačí oblast Králický Sněžník nebo stanovisko, jaké bude mít nadměrné rekreační využívání dopady na dopravu či hluk v obci a krajině. „Znamená to pro nás zdržení a vícenáklady s tím spojené. Zdržení bude trvat minimálně půl roku a cena bude zhruba 200 tisíc korun,“ komentoval pro Deník stanovisko ministerstva Martin Palán.