Účastníky horského výstupu, kteří se vydali jen v trenýrkách, bikinách a čepicích od dolní stanice lanovky v polském horském středisku Karpacz na Sněžku, našli v silně podchlazeném stavu. Převezli je auty na záchranářskou základnu. Ošetření v nemocnici všichni odmítli.

Ilustrační foto
Chytré mobily, to je záchrana pro turisty

Národnostně pestrou skupinu tvořili čtyři muži a tři ženy z Kanady, Francie, Španělska, Švédska, Holandska, Velké Británie a Irska. Informace o zásahu potvrdil Deníku Grzegorz Tarczewski, zástupce náčelníka polské Horské služby Krkonoše Jelenia Góra. „Vyrazit v prosinci na Sněžku jen ve spodním prádle, to nebyl dobrý nápad. Není to bezpečné. Obzvlášť, když na Sněžce foukal velmi silný vítr,“ divil se otužileckému dobrodružství komunity icemanů.

Mezinárodní lavinový kurz Horské služby v Krkonoších
Enigma zavětří a vysvobodí dívku, zasypanou sněhem

„Od Slezského domu nám přišlo hlášení o dvou až třech silně podchlazených lidech. Až na místě naši záchranáři zjistili, že jich je sedm. Měli dost práce, trpěli hypotermií. Sněhu mnoho není, proto je mohli přepravit autem,“ upřesnil Grzegorz Tarczewski.

Horští záchranáři budou v plné pohotovosti i v sobotu, kdy dojde k dalšímu výstupu icemanů na Sněžku z polské strany Krkonoš. „O akci víme, jsme ve spojení s kolegy z české Horské služby,“ řekl.

Martin Messner je horským záchranářem stejně jako otec Jan.
Messnerovi, to je rod horských záchranářů
Policisté s hasiči zjistili na místě požáru maršovského zámku více ohnisek, se stopami vysoce hořlavých látek.
Prodáno! Vyhořelý maršovský zámek stál deset milionů