„Dneska je ta voda zakalená. Vykoupal se tady pes,“ říká u pivní studánky Močidlo v Lubné u Poličky muž ze sousedního domu, který přináší do tůně nový soudek. Ale kalná voda ničemu nevadí, pivo má říz.

„Chodíme sem na pivo už roky. Hodně se tady zastavují cyklisté,“ dodává manželský pár, který dorazil na dvě orosená a sedá si na lavičky pod stromy. O tom, že to u Močidla žije, svědčí i Pivní sklerotník, který je plný plůtků. V Lubné mohou hosté zaplatit mobilním telefonem, a to přes QR kód. Jedno pivo tady stojí dvacet korun. Vymyté půllitry visí na dřevěném věšáku.

Z Močidla je to jen několik kilometrů do Horního Újezdu, kde mají na Podlubníčku pivní studánku už čtyři desítky let. Vede sem cesta údolím, rovnou k dalšímu soudku piva ve studánce. Je čtvrtek navečer, u studánky zatím sedí s pivem jen dva pánové. Postupně se ale trousí další a za chvíli je na lavičkách plno.

Psali jsme:

V Příluce na vyhlídce mají nově samoobslužnou "hospůdku".
V Příluce je samoobslužný bar pro turisty. Vše je za dvacku, platí se i QR kódem

„Je tady krásně. Klid, pivo za dvacku a vždycky tady někdo sedí. Lepší než v hospodě. Chodíme sem na pivo už snad třicet let,“ vysvětluje Jan Dvořák z Litomyšle. Sud piva je ponořený ve vodě, vedle leží pumpička, to kdyby pípa stávkovala. Na Podlubníčku se za pivo platí do kasičky.

Druhým rokem je turistům i místním lidem nonstop otevřená Žíznivá studánka v Příluce na vyhlídce u kapličky. Velký box s limonádami i pivem v plechovkách a tatrankami je ukrytý v dřevěné chaloupce s odklápěcí střechou.

„Lahve a plechovky doplňujeme průběžně, aby byl pořád výběr. Pití v létě chladíme namraženými lahvemi s vodou, krásně udrží vše studené,“ přibližuje starosta Příluky David Šimek.

V Kozí uličce v Újezdci točí chlazeného Radegasta.V Kozí uličce v Újezdci točí chlazeného Radegasta.Zdroj: Deník/Iveta Nádvorníková

Jako samoobslužná prodejna

U Žíznivé studánky je vše za dvacet korun. Lidé hází mince do zamčené kasičky nebo mohou platit přes QR kód. „Peníze nám vždy vychází dobře, někdo zaplatí i víc a nikdy se nám z boxu nic neztratilo. Stane se, že večer přijede parta mladíků, naberou piva, vše zaplatí a jedou pryč. Je to taková samoobslužná prodejna,“ směje se Šimek.

Na vyhlídce u kapličky je rozhled do krajiny, to hned pivo jinak chutná. Turisté navíc mohou nahlédnout do kaple Panny Marie Karmelské, kam se vrátily oltáříky. Jde o unikátní památku lidového řemesla v České republice. Příluka sousedí s Novými Hrady, kde se nachází známý rokokový zámek. Na druhou stranu z vesnice vede cesta do osady U Tří Kocourů.

Schindlerova továrna v Brněnci na Svitavsku se promění v unikátní expozici holocaustu. Projekt představil i festival Meeting Brno.
Schindlerova archa v Brněnci znovu ožije. Nejen muzeem. Rozjede se i textilka

Březovou alejí kolem poutního místa Růžový palouček pak přijedou turisté do Újezdce. Tady se nachází další pivní studánka. Chlastinec sídlí v Kozí uličce kousek za obecním úřadem. „Tady dávají lišky dobrou noc,“ vítá nás s půllitrem piva v ruce Petr Rambousek.

Soudek piva i s chlazením je ukrytý v dřevěné boudě, kolem jsou lavičky, stolky ze špalků dřeva i houpací síť. „Přes hlavní sezonu, kdy jsou ve vsi chalupáři, měním sud piva každý druhý den. Pivo stojí třicet korun a platí se do kasičky. Zatím jsem s lidmi neměl problém. Jak je to malá vesnička, tak si tady všichni vážíme toho, že je kde si dát čepované pivo,“ míní Michal Vodehnal, který žije s rodinou v sousedním domě. Chlastinec založil vloni s bratránkem, letos už ho ale provozuje sám.

Kolem sedmé hodiny večer se posezení v Kozí uličce rozrůstá. Přichází místní lidé, vytahují svoje půllitry, domácí uzené i něco ostřejšího. „Narodil se mi syn, to se musí zapít, ať je zdravý,“ říká novopečený otec a všem hostům Chlastince nalévá panáčka. Dnes tady zřejmě dobrou noc lišky dávat nebudou.