„Naši zdravotníci mají všichni lehký průběh a jsou v domácím ošetřování,“ přiblížila mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Další nákazy

Jeden z nakažených pacientů je taktéž v domácí karanténě, dalších šest je hospitalizovaných na infekčním oddělení. Jeden pacient má více zdravotních komplikací a leží proto na oddělení ARO, podle mluvčí nemocnice ale nepotřebuje ventilované lůžko.
Podle České televize se v Pardubické nemocnici první nákazy u personálu objevily už dva dny před tím, než o tom vedení nemocnice v úterý večer informovalo.

„První pozitivní zaměstnanec na kardiologii byl skutečně zjištěn v pondělí ráno. Když máte otestovat celé oddělení, tak to chvíli trvá. Doposud nám testy dobíhají, například až ve středu vyplynuly z testů další nákazy,“ konstatovala mluvčí Semrádová. Podotkla přitom, že už v pátek nemocnice zveřejnila informaci o jedné nakažené zaměstnankyni na interně.

„Nabrat zdravotníky na testy, udělat rozbory, to skutečně několik hodin trvá,“ dodala mluvčí.

Ilustrační foto
V Pardubickém kraji se testuje méně než v jiných regionech

Deník se hejtmana Martina Netolického zeptal, zda je pravda, že o nákaze mezi zdravotníky věděl o dva dny dříve. „Ne. Já o tom nevím, dozvídám se to od vás. O nakaženém personálu jsem se dozvěděl včera večer od redaktorky České televize. Na základě toho jsem situaci prověřoval a ihned poté jsme svolali tiskovou konferenci, hned o hodinu později,“ reagoval hejtman Netolický.

Připustil ale, že pacienti s koronavirem prošli nemocnicí už minulý týden a že první případ nákazy u personálu byl zjištěn v pondělí ráno. „Okamžitě poté se v nemocnici rozjela všechna opatření, testování a podobně. Nic jsme nezanedbali a nic jsme netutlali,“ dodal hejtman.

Nákazu do nemocnice mohli nevědomky zanést pacienti, kteří se přišli léčit s jiným zdravotním problémem. Léčil se zde například i muž, který byl následně převezen do hradecké fakultní nemocnice, kde s koronavirem zemřel. Sedmdesát zdravotníků Pardubické nemocnice tak už před týdnem muselo na testování, výsledky byly negativní.

Kvůli rozsáhlé nákaze na kardiologii skončilo v karanténě všech 150 zaměstnanců oddělení, to nyní funguje v nouzovém režimu. „Je zajištěna urgentní péče o pacienty s akutním infarktem a podobně. Personál pracuje i v karanténě, zaměstnanci, kteří byli po vyšetření negativní, se mohou o pacienty starat,“ informoval ředitel nemocnic Tomáš Gottvald.

Zásoby jsou ve skladu

Zdravotnický personál se od začátku epidemie potýká s nedostatkem zdravotnických pomůcek. Podle ředitele nemocnic se však situace v uplynulých dnech zlepšila.

„Nemůžu říct, že máme dostatečné množství ochranných pomůcek na měsíc, ale v tuto chvíli jsou oddělení zásobována tak, jak mají,“ potvrdil Gottvald.

Na Deník se ale obrátila zdravotní sestřička z jedné z nemocnic kraje s tím, že respirátory personál dostal až v úterý večer, kdy se provalila velká nákaza mezi personálem. „Vypadá to, že respirátory v nemocnici jsou, jen nám je nechtěli doteď dát,“ řekla zdravotní sestra, jejíž jméno Deník zná. Dodala, že některé respirátory nemají žádný ochranný obal.

„V tuto chvíli má Nemocnice Pardubického kraje asi 21 tisíc respirátorů, takže k dispozici jsou, ale záleží na přístupu vedení jednotlivých oddělení. Respirátory jsou vydávány ze skladu nemocnic na základě poptávek z oddělení,“ řekl Gottvald.

Kardiologie pardubické nemocnice
V kraji přibylo 28 nových případů nákazy, je mezi nimi i personál nemocnice