Písmeno reprezentuje hřebčín již po mnoho let, především skrze výžehy (způsob značení koní). „Podoba výžehu se měnila. V dávné historii se koně označovali začátečním písmenem jména právě vládnoucího panovníka, nad ním bývala korunka," uvedl ředitel NH Kladruby nad Labem Jiří Machek. „Později, pravděpodobně koncem devatenáctého století a začátkem 20. století, se koně označovali písmenem K jako Kladruby a buď se používalo samotné nebo s korunkou či perličkami," dodal ředitel.

Hřebčín se hlásí ke svým kořenům, a proto se rozhodl vytvořit logo jako moderní podobu historického výžehu. Bílá a černá symbolizují bělouše a vraníka. „Snažíme se bořit stigma, že černá je negativní barva. Je to barva luxusu a exkluzivity," uvedl k novému logu jeho spoluautor Vítek Škop. Během několika týdnů začne hřebčín používat nové hlavičkové papíry a symbol K se postupně objeví i jako součást značení kanceláři a budov. Náměstek ředitele hřebčína Radek Václavík odhaduje náklady na zavedení nového loga na desetitisíce až sta tisíce korun.

Hřebčín se však nechce letos prezentovat jen novým logem, ale i mnoha soutěžemi a akcemi pro veřejnost. První z nich jsou mezinárodní závody spřežení Rudolfův pohár, které se v Kladrubech konají 20. až 23. dubna. Dále je na programu například Velký jezdecký den v červnu ve Slatiňanech, kde je hřebčín proslavený chovem starokladrubského vraníka a seriálem Dobrá Voda.

Do expozic kladrubského hřebčína bylo letos nově zařazeno trojnásobně vítězné sedlo Pavla Liebicha z Velké pardubické (1981, 1982 a 1983), či nejstarší dochované výžehové železo, používané za vlády císaře Františka I. a nedávno náhodně objevené na půdě staré kovárny.

Hlavní návštěvnickou sezonu ve čtvrtek symbolicky otevřel křest klisničky, pro kterou vybírala jméno veřejnost prostřednictvím sociálních sítí. Byla pojmenována Sintarea. Libozvučné jméno je odvozeno od jména její matky. Klisnička je třetím hříbětem desetileté matky, klisny 352 Sintra. Osmnáctiletý otec Rudolfo Curiosa V, reprezentant Národního hřebčína v soutěžích dvojspřeží, se v současnosti věnuje výhradně povinnostem plemenného hřebce. Letos se v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem narodilo 29 hříbat – 16 klisniček a 13 hřebečků.

Vybrané akce roku 2017:
20.–23. 4. Rudolfův pohár - mezinárodní závody spřežení
25.–26. 5. Mezinárodní konference „Ochrana kulturní krajiny"
27. 5. Den starokladrubského koně
25. 6. Velký jezdecký den
 6. 8. Dámský den
23. 9 Kladruby naruby – zábavné rodinné odpoledne
28. 10. Hubertova jízda pro veřejnost
26.–27. 12. Zimní království starokladrubských koní