Celá řada zdravotnických zařízení se dlouhodobě potýká s nedostatkem sester. Ty si opakovaně stěžují na nízké platy a řada z nich proto odchází pracovat do zahraničí, kde si vydělají mnohem více peněz. Od července proto zdravotní sestry sloužící v nemocnicích u lůžek pacientů získají ke svému platu dva tisíce korun navíc.

„Můj základní plat je 19500 korun hrubého. Díky příplatkům na směny a za noční práci si měsíčně vydělám přibližně sedmnáct tisíc korun čistého. Když zvážím zodpovědnost za lidské zdraví a životy, kterou neseme, není to mnoho," uvedla zdravotní sestra, která pracuje v Pardubické nemocnici a přála si zůstat v anonymitě.

Má ukončené bakalářské vzdělání a za sebou několik let praxe. „Přidat sestrám, které pracují u lůžka, je správné, mohlo by to zastavit jejich úprk od této profese k jiným, méně náročným," dodala. Je však přesvědčena, že nedostatek sester pramení zejména ze špatného systému jejich vzdělávání. Dnes už k této práci nestačí jen střední zdravotnická škola, je třeba vysokoškolský diplom. „A bakalář, nebo dokonce magistr si už více rozmýšlí, jestli bude vynášet mísy od lůžek, což ovšem k této práci také patří," dodala mladá žena z Pardubic.

DOTAČNÍ PROGRAM

Pro nemocnice, které nejsou přímo zřizované státem, vytvoří ministerstvo zdravotnictví speciální dotační program. Tento režim se týká všech zařízení spadajících pod společnost Nemocnice Pardubického kraje. „Byli jsme ubezpečeni, že prostředky budou v letošním roce řešeny prostřednictvím speciálního jednorázového dotačního titulu. V následujících letech budou finance zajištěny přímo úhradovou vyhláškou," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Celorepublikově by mělo ministerstvo zdravotnictví ze své rezervy vyčlenit 400 milionů korun. „Jsme připraveni okamžitě podat žádost do dotačního programu, abychom našim sestrám zajistili tento příplatek nejlépe ihned od července," řekl radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

Ministerstvo zdravotnictví řeší odměňování sester na popud stížnosti Evropské federace sesterských asociací. „Nedostatek sester je nutné řešit především navýšením jejich platů, protože jen tak zajistíme, že sestry nebudou odcházet do jiných oborů nebo do zahraničí," uvedla za Českou asociaci sester Martina Šochmanová.