Záchranáři museli zasahovat u vlaku, který ve středu před polednem dorazil od Prahy do Pardubic. Cestující si stěžovali na nevolnost zřejmě v důsledku použití neznámé chemické látky. Problémy mělo mít až 15 z nich. Ukázalo se, že šlo s největší pravděpodobností o následky použití pepřového spreje. K incidentu došlo v prvním vagonu soupravy krátce po vyjetí z Prahy.

"Z původně patnácti oznámených otrávených jich záchranná služba v Pardubicích ošetřila čtyři. Šlo o dva příslušníky vlakové čety a dva příslušníky bezpečnostní služby. Vlak je již nyní znovu na cestě," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

"Předběžný odhad hovořil o použití pepřového spreje. Hasiči na místě provedli měření koncentrace nebezpečných látek ve vlaku, které neukázalo žádné nebezpečí. Prozkoumali rovněž tekutinu na rozlitou ve vlaku na zemi. U té se ukázalo, že jde o vodu. Z naší strany byl tedy zásah ukončen," sdělila mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Na vlak, který do Pardubic dorazil několik minut před dvanáctou hodinu, tak už záchranáři čekali. Po prohlídce, která ale vyloučila nebezpečí pro lidské zdraví vlak mohl pokračovat v jízdě.

"Původní oznámení znělo, že ve vlaku došlo k expozici neznámou látkou, pravděpodobně pepřovým sprejem. Mělo k tomu dojít za jízdy už někde za Prahou. Obsluha vlaku následně evakuovala celý první vagon, kde k incidentu došlo," uvedl ředitel Zdravovtnické záchranné služby Pavel Svoboda.

Na vlak v Pardubicích už čekaly 3 sanitky a posádka s lékařem. "Ve spolupráci s hasiči a policií byl prohlédnut již prázdný vagon. Z původně hlášených patnácti osob udávaly potíže pouze čtyři příslušníci vlakového personálu, kteří se ve vagonu pohybovali i po skončení evakuace. Uváděli problémy jako pálení očí, bolesti hlavy a závratě či obtíže s krevním tlakem. Všichni byli vyšetřeni a shledáni v pořádku. Pokračují v cestě, pouze jsme doporučili vystřídání a případnou další konzultaci s lékařem, kdyby potíže přetrvávaly. Ošetření jsme nabídli i ostatním cestujícím včetně několika cizinců, ale nikdo další už jej nepožadoval," dodal Pavel Svoboda.