První radary úsekového měření se v Litomyšli objevily před pěti lety. Osvědčily se, doprava se zklidnila a řidiči, kteří moc šlapali na plyn, nasypali do městské kasy desítky milionů korun. K měření rychlosti přibyly před dvěma lety kamery na světelné křižovatce a nyní budou i na příjezdu do Litomyšle od České Třebové.

Radary žádají mimo jiné v Cerekvici nad Loučnou, Čisté, Makově, Osíku, Sedlišti nebo Vidlaté Seči.

„První měsíc po instalaci kamer na světelné křižovatce bylo 300 přestupků,“ řekl starosta Litomyšle Daniel Brýdl.

Šoféři tak za nepozornost zaplatili do městské kasy za jediný měsíc zhruba přes půl milionu korun. Kromě příspěvku na nový domov pro seniory ale kamery a měření přinesly především zklidnění dopravy. A to teď chtějí taky lidé z ulice od České Třebové a také obyvatelé okolních vesnic.

Psali jsme již:

Úsekové měření rychlosti. Ilustrační foto.
Jedeš rychle, zaplať. Vesnice u Litomyšle chtějí radary

„Nově budeme měřit rychlost ve směru od České Třebové pod kopec dolů k zámku. Jde o úsek dlouhý asi 400 metrů, kde se jezdí opravdu rychle. Chceme tady zklidnit dopravu a zvýšit bezpečnost. Pravidla by se měla dodržovat a vymáhat, a to nejen v dopravě,“ vysvětlil místostarosta Radomil Kašpar.Piráty zpomalí radaryPiráty zpomalí radaryZdroj: Deník / Iveta Nádvorníková

Po měření od České Třebové volali opakovaně lidé, kteří bydlí u frekventované silnice. Rychle ale jezdí auta nejen dolů, ale i ta, která vyjíždějí z města. „Přejít silnici je někdy šílené. Navíc tady chodí hodně dětí do školy, maminky s kočárky… A auta jezdí fakt rychle. Divím se, že se tady ještě nic nestalo,“ podotkla maminka Jana, která se s kočárkem snažila přejít silnici. Měření začne v lokalitě během prosince. Řidiče na novinku upozorní nové dopravní značky.

Náš komentář:

Piráty zpomalí radary
KOMENTÁŘ: Padesát je málo? Tak zaplať

Tím ale měření rychlosti na Litomyšlsku zdaleka nekončí. O radary má zájem jedenáct vesnic z okolí Litomyšle. Na začátku nového roku začne instalace radarů v prvních pěti, které už mají podepsané smlouvy. Radar se brzy objeví na Pohodlí.

"Zatím bude pouze informativní, ze kterého budeme sbírat data. I tady ale v budoucnu bude měřící hlavice,“ dodal Brýdl. Ostrá hlavice bude v regionu jedna, která bude kolovat mezi obcemi, které se zapojí do měření. Řidiči ale nepoznají, kde je zrovna ta pravá hlavice a kde jenom maketa.

„Data budeme sbírat neustále, i když tam zrovna nebude ostrá hlavice. Řidiči uvidí vždy svoji rychlost, jen neví, jestli se měří, nebo ne,“ uzavřel starosta.

Úsekové radary v Litomyšli se osvědčily. Hříšníků je ale stále hodně, na pokutách vybrali už miliony.
Úsekové radary pomáhají a „vydělávají“ miliony korun

Radary žádají mimo jiné v Cerekvici nad Loučnou, Makově, Osíku, Sedlišti nebo Vidlaté Seči.

Systém měření rychlosti v obcích je novinkou, která v regionu zatím nikde není. Jde o trojí měření.

První radar řidiče upozorní, kolik jede, druhý požádá o zpomalení, a když neubere plyn, třetí radar snímá SPZ auta.