„Na základě včerejší výzvy, ke které se připojili oba premiéři, jsme prověřovali naše aktuální očkovací kapacity v porovnání se zájmem, který v tuto chvíli o očkování evidujeme. Ten je v tuto chvíli takový, že ve stávajících kapacitách jsme schopni tyto zájemce naočkovat v relativně krátkém čase,“ vysvětlil po jednání hejtman Martin Netolický. Zároveň upozornil, že pokud se nyní otevřou další volné sloty, tak se zájemci většinou žádní zájemci nepřihlásí. „Nebo přihlásí a na očkování nakonec nedorazí. To považujeme za mrhání lidskými zdroji, kterých máme málo a můžeme je využít například k péči o covidové pacienty,“ dodal Netolický.

Ze stávajících statistik navíc prý plyne, že Pardubický kraj je za listopad po Praze a Královéhradeckém kraji na třetím místě v poměru aplikovaných očkovacích dávek na 100 tisíc obyvatel, a to bez fakultní či vojenské nemocnice. „Pokud máme čekající zájemce o očkování takzvaně za závorou, tak je to způsobeno především zkrácením intervalu pro přeočkování z šesti na pět měsíců. Aktuální počty čekajících jsou však takové, že jsme schopni je vždy všechny během jednoho týdne proočkovat,“ doplnil hejtman.

Ilustrační foto
Lidé tu mají rozum, říká starosta nejproočkovanější obce na Pardubicku

K 29. listopadu mělo v kraji nárok na posilující očkovací dávku 115 tisíc lidí. Valná většina z nich se však do současnosti k očkování nezaregistrovala. „Ke konci listopadu jsme naočkovali přes 37 tisíc lidí, kteří projevili zájem o přeočkování z necelých 60 tisíc, kteří se registrovali či rezervovali přes centrální systém,“ uvedla náměstkyně Michaela Matoušková s tím, že v rámci uvolňování termínů očkování je stále přihlíženo k věku pacienta.