Podnět ke zkoumání dal Miloš Pilař, autor filmu Ležáky 42. „Než se vyřídila všechna potřebná povolení, uplynul nějaký čas. Archeologické vykopávky tak začaly na jaře loňského roku," řekla včera vedoucí ležáckého památníku Kamila Chvojková.

Archeologové pod vedením Jana Frolíka se nejprve zaměřili na prostor za Švandovým mlýnem, kde byl podle historických plánů zakreslen sklep. K velkému překvapení nalezli úlomky kamnových kachlů a sklad, které podle jejich odhadu pocházejí ze 16. a 17. století.

Druhá archeologická sonda se zaměřila na objekt s číslem popisným 12, který se nacházel na protější stráni s největší hustotou pomníků hrobodomů. Zkoumání vycházelo ze zachovaného demoličního plánu Ležáků pocházejícího z roku 1943.

„Hlavním nálezem ve sklepě toho domu byla střepina dělostřeleckého granátu, který vyhodil objekt do vzduchu," dodala Kamila Chvojková s tím, že na místě ještě archeologové nalezli klíč od sklepa a pozůstatky sklenic.

Archeologické nálezy z výzkumu, který se v historii vypálené osady Ležáky uskutečnil, lze vidět na putovní výstavě. Ta bude v úterý otevřena ve skutečském městském muzeu.

Její název je Ležáky odkrytá minulost a při vernisáži k návštěvníkům promluví archeolog Jan Frolík.

„Co je na výstavě zajímavé a důležité, je to, že jsme se ve znalosti historie Ležáků posunuli hlouběji do minulosti," uvedl ředitel Městského muzea ve Skutči Libor Aksler.

Putovní expozici tvoří ve velké většině panely s listinami a fotografiemi. Skutečské muzeum archeologické nálezy doplní i svými předměty. „Jde o zbytek okenní tabulky a lahvičku ze skla, která je roztavená velkým žárem. V minulosti ji kdosi našemu muzeu daroval," dodal ředitel Libor Aksler.