Neurologii sloučit s LDN, chirurgii s traumatologií. A sestry, vy to snad nějak zvládnete. Na uvolněných odděleních potřebujeme volná lůžka pro covid-pacienty. Tak to teď vypadá například v Chrudimi.

Nápor sílí

Situace se mění každým dnem, nemocnice v kraji po zrušení odkladné péče uvolňují kapacity lůžek pro covid-pacienty.

Počet covid-pacientů:

včera    dnes
157       149 

z toho na JIP:
včera    dnes
31          41 

z toho na plicní ventilaci:
včera     dnes
23           33 

 

Ve všech krajských nemocnicích se ale kvůli epidemii koronaviru rozjel obrovský kolotoč. Nemocnice vyčleňují další a další lůžka. Do toho ale nyní zápasí – víc než se samotným náporem covid-pacientů – s nedostatkem zdravotního personálu, hlavně zdravotních sester. Ty mladší radši zůstaly kvůli zavřeným prvním stupňům škol doma se svými dětmi na 60 procentech ošetřovného.

A to je velký problém, zbylé sestry nestíhají už teď, kdy se pacienti s covidem teprve začínají do nemocnic valit. Nemocnice proto v pondělí zrušily neakutní péči, kapacity směřují na covid.

„Je to blázinec. Sloučili nás na jedno oddělení s ‚eldéenkou‘, takže pacientů dvakrát tolik, je toho skutečně moc. Z práce chodím domů vyřízená,“ uvedla sestra chrudimské neurologie, která si nepřála být jmenována.

V krajských nemocnicích chybí 429 zaměstnanců

Ze 4500 zaměstnanců všech pěti krajských nemocnic v nich nyní podle včerejších údajů hejtmanství chybí 429. Z toho téměř třetina právě v souvislosti s epidemií. Konkrétně 65 zdravotníků má covid, 55 dalších jich zůstalo doma s dětmi na OČR a dalších devět je v karanténě. Zbylé necelé dvě stovky zaměstnanců mají běžné problémy nebo jiné nemoci.

Ilustrační foto.
Bojím se o maminku, proto jsem na OČR, říká sestra

„Sestry na OČR kvůli zavřeným školám nyní představují velký výpadek v nemocnicích. Vystudované sestry musí nahrazovat mnohdy nekvalifikovaní dobrovolníci nebo povoláváme mediky. Systém není od státu nastavený vůbec efektivně, nemotivuje ekonomicky lidi, aby zůstávali ve zdravotnictví. Kombinace OČR s vybranými přesčasy pro mnohé sestry představuje dostatečný příjem,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Management nemocnic však nemá na výběr. Pokud by sestrám například odmítl využívat lukrativních přesčasů, systém by se sesypal úplně.

Hejtman vyzval zdravotní sestry, aby pokud možno, daly přednost práci a své děti umísťovaly do vyčleněných škol pro zdravotníky. „Nastává teď doba, kdy jsou zdravotníci pro společnost nesmírně důležití,“ vzkázal.

Zhruba dvacítka škol, která kraj vyčlenil v každém větším městě, zatím skutečně moc využívána rodiči z řad zdravotníků není.

„Doma je na ‚ošetřovačce‘ tolik sestřiček, kolik jich je nemocných s covidem-19 a v karanténě dohromady,“ poznamenala už předevčírem mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová.

„Zájem o umístění jejich dětí do vyhrazených škol je mezi našimi zaměstnanci spíše menší,“ potvrdila Semrádová. Například z personálu Pardubické nemocnice tuto možnost využili rodiče jen 17 dětí.

Žena pobodala svého otce, ten ji vše odpustil. Po dohodě míří na 8 let do vězení
Žena míří po dohodě na 8 let do vězení za pobodání otce, ten jí odpustil

Podle ředitele nemocnic Tomáše Gottvalda se ale dá rozhodnutí sestřiček, které odešly na ČR, chápat. „Mnozí rodiče mají logickou obavu z toho, že jejich děti budou v pro ně novém, cizím kolektivu,“ podotkl Gottvald.