Od dubna bude mít pět nemocnic Pardubického kraje dohromady jen dva ředitele. Pardubice a Chrudim povede bývalá primátorka Pardubic a lékařka pardubické ortopedie Štěpánka Fraňková. Ústí nad Orlicí, Svitavy a Litomyšl bude řídit bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, původním povoláním taktéž lékař. Pět dosavadních ředitelů ze svých funkcí odchází.

Ivana Urešová začala řídit Pardubickou nemocnici v dubnu 2015. Zda v ní bude pracovat i nadále, v současné chvíli neví. Konkrétní nabídku zatím neobdržela. „V uplynulých dvou letech došlo k potvrzení vysoké kvality specializované zdravotní péče, kterou Pardubická nemocnice poskytuje. Obhájili jsme statuty iktového a kardiovaskulárního centra, nově jsme získali statut onkogynekologického centra," zhodnotila své působení.

Pardubická nemocnice je podle jejích slov ekonomicky v plusu. „Z plánované ztráty za rok 2016 jsme dokázali vytáhnout zisk. Za to patří poděkování zaměstnancům, protože vydrželi můj tlak, abychom dosáhli kladných čísel," uvedla Ivana Urešová.

Z rozpracovaných projektů zmínila výstavbu nového pavilonu psychiatrie. „Bude se jednat o architektonicky velice zajímavou budovu. Především však umožní postarat se o větší počet nemocných než dosud a umožní i rozšíření spektra psychiatrické a psychologické péče," dodala Urešová.

PERSONÁLNÍ KRIZE

Lékař Vladimír Kučera je ředitelem Chrudimské nemocnice od dubna 2015, ale neměl prý nikdy v plánu setrvávat na této pozici dlouhodobě. „Proces spojování nemocnic je logickou a nezbytnou reakcí na aktuální stav českého zdravotnictví, pro který jsou hlavními jmenovateli kritický nedostatek odborného personálu a rostoucí požadavky na technické vybavení jednotlivých nemocnic a jejich oddělení," zhodnotil Vladimír Kučera.

O chybějícím personálu, zejména nedostatku sestřiček u nemocničních lůžek, se zmínil i Jiří Řezníček, který více než šest let vedl Orlickoústeckou nemocnici.

„Zajištění péče bude vyžadovat změny a užší spolupráci nemocnic," uvedl. „Nemocnici předávám v dobré kondici a se skvělým personálem na všech úrovních a je přirozené, že budu chtít v tomto příjemném prostředí pracovat i nadále," řekl lékař Jiří Řezníček.

Zdeňka Fenclová, která byla pověřena řízením Litomyšlské nemocnice v květnu 2016, je původně také lékařkou a své místo vidí opět na hematologicko-transfuzním oddělení. Během posledního roku se ve své funkci musela několikrát vypořádat se situací, kdy byl ohrožen chod některých oddělení – chirurgie, interny, neurologie.

„Ve spolupráci s primáři, vrchními sestrami a náměstkyní ošetřovatelské péče se událost vždy podařilo zvládnout. A nakonec ani hospodářský výsledek za rok 2016 pro Litomyšlskou nemocnici nedopadl špatně," řekla Zdeňka Fenclová.

Co se úplně nepodařilo vyřešit, je prý situace na neurologickém oddělení, kde trvá vážná personální krize. Nyní na místě vypomáhají neurologové z Ústí nad Orlicí. „Chystá se výběrové řízení na post primáře či primářky a v nejbližší době nastoupí na neurologii nová kolegyně," přiblížila Fenclová.

A jaké plány mají nastupující ředitelé? Štěpánka Fraňková chce mimo jiné usilovat o rozšíření Pardubické nemocnice o další specializovaná pracoviště a o vybudování centra laparoskopické chirurgie v Chrudimi. Julínek uvedl, že chce optimalizovat náklady a centralizovat drahé provozy, u nichž je potřeba počítat s většími investicemi a vyššími nároky na počet členů personálu.