Podle mykoložky Terezy Tejklové stále rostou hřiby hnědé i hřiby smrkové, při jejich sběru je ale potřeba dát pozor na to, zda je nepoškodil mráz. Z čirůvek se objevují zejména dvoubarvá a fialová, která podle odborníků snižuje hladinu cukru v krvi.

Začínají však růst i houby typické pro zimní období. „Zejména u potoků a řek se už na stromech objevuje hlíva ústřičná, která má ráda vlhko, pomalu začíná růst i penízovka sametonohá, známá také jako 'vánoční houba'," řekla Tereza Tejklová. Také tyto houby prospívají zdraví: hlíva posiluje imunitu a zlepšuje stav cévního systému, penízovka má příznivý vliv na pokožku ,

O tom, že letošní podzimní počasí není tak úplně typické, svědčí i nálezy druhů rostoucích spíše v letním období. „Tento týden se v poradnách objevily například exempláře ryzce zlatomléčného a muchomůrky šiškovité. Lidé nám poslali i fotografie křemenáčů," uvedla mykoložka.

Podle ní je možné při procházkách stále vidět různé druhy hub, v lesích zejména dřevní, na nehnojených loukách i v parcích zase například voskovky. „Jsou to barevné houby, hezké na pohled, ale náročné na kvalitu půdy. Hodně lokalit, kde rostou, je například v Hradci Králové." podotkla Tereza Tejklová. Dodala, že některé druhy voskovek jsou jedlé.