Lidé se navzdory reptání a rozšířenému nesouhlasu vesměs podrobili karanténním opatřením. První dny měli policisté v celém kraji ještě práce dost, ale řešili to jen domluvami, což zabralo.

Vyplývá to z nečekaně nízkého počtu přestupků, které evidují jak městské, tak i republiková policie. Ty se na dohlížení dodržování opatření nyní cíleně zaměřují.

„V říjnu jsme zatím provedli 6072 kontrol. Porušení jsme zjistili ve 34 případech, z toho jsme 23 vyřešili domluvou, 4 příkazem na místě – tedy pokutou – a 7 věcí jsme oznámili správnímu orgánu,“ uvedla krajská policejní mluvčí Markéta Janovská.

Mezi nejflagrantnější porušení patřila tajně otevřená hospoda v jedné vsi u Skutče. To, že její zákaznici neměli ani roušky, netřeba dodávat. Všichni včetně provozovatele jdou do správního řízení.

V Poličce pak policisté vyšetřují 34letého muže, který porušil karanténu nařízenou hygieniky. „Muž si šel nakoupit na čerpací stanici alkohol,“ uvedla Janovská

Ještě méně přestupků evidují obecní a městští strážnici.

Například městská policie v Pardubicích eviduje jen ojedinělá a nepříliš závažná porušení opatření. Jde především o nošení roušek, na které si nyní musí lidé zvykat i na zastávkách hromadné dopravy, konzumaci alkoholu na veřejnosti nebo o shromažďování osob.

Ilustrační foto
Hospody trpí, vláda jim chce pomoct víc než na jaře

„Měli jsme například udání na větší počet osob na dětském hřišti v příměstské části v Ohrazenicích. Bylo tam skutečně 12 dětí, řešili jsme to jen domluvou,“ uvedl mluvčí pardubických strážníků Jiří Sejkora.

Včera pak pokutovali 41letého muže, který na jedné pardubické benzince konzumoval láhev vína.

Naproti tomu udání na otevřené hospody už ustala. Jednak si hostinští začali dávat pozor, jednak se umírnili udavači: Naprostá většina oznámení se totiž nezakládala na pravdě. „Prakticky ve všech případech jsme v nahlášených provozovnách potkali jen personál, který uklízel,“ dodal Sejkora.

Podobnou zkušenost mají strážníci i jinde. „Situace se po prvních dnech uklidnila,“ uvedl velitel chrudimských strážníků Lukáš Dvořák.

Pokuty za mírnější prohřešky se většinou pohybují v řádu stokorun. „Za absenci roušek jsme udělili pokutu jednou v Pardubicích, dvakrát v Chrudimi a jednou v Lanškrouně, a to ve výši jednou 500 korun a třikrát 2000 korun,“ dodala mluvčí krajské policie Janovská.

Ta zároveň připustila mezní situace, u kterých nařízení vlády nezní zcela jasně. Příkladem jsou soukromé nebo rodinné oslavy. „Pokud by někdo porušoval povinnost danou krizovým opatřením třeba na svém pozemku a nekomunikoval s námi, určitě na místo 'nevlítne zásahovka', ale skutečnost na místě zadokumentujeme a oznámíme správnímu orgánu. Stejně tak, pokud by se v nějaké restauraci konala 'soukromá akce',“ dodala Janovská.

Podle epidemiologů se covid nejvíc šíří právě na rodinných oslavách. Skutečností také je, že hlavně na venkově některé pivní klubovny jedou tajně dál.

Ilustrační foto
Strážníky zaměstnali řidiči i zlodějíčkové