V krajských volbách v obou krajích obhajuje vítězství ČSSD. Předvolební průzkumy se liší, přesto se domnívám, že tu opět převáží levicové strany, ačkoliv účastí Zemanovců (SPOZ) dojde k jejich tříštění, což může mít fatální následky. V případě Hradeckého kraje očekávám, že SPOZ potřebnou pětiprocentní hranici pro vstup do zastupitelstva překročí, a to především díky osobě silného a razantního lídra Vladimíra Drymla.
Rozdrobená však je i pravice (před čtyřmi lety ještě neexistovala TOP 09), kterou navíc bude tížit fakt, že ODS a TOP 09 jsou na centrální úrovni vládními stranami, a tudíž jim budou jejich oponenti přičítat veškeré negativní dopady reforem. A to i přesto, že krajské volby nejsou o celostátní politice. Lídři v regionech se naopak snaží vymanit ze závislosti na Praze i stranických šéfech. Ale tady jde o moc, proto krajští politici použijí jakékoliv argumenty. I takové, které s krajskou politikou nemají společného vůbec nic.

Protiváhou proti případnému drtivému vítězství ČSSD je doznívající sentiment voličů z kauzy Davida Ratha, po němž následoval prudký propad obliby strany. Dalším korektivem je i skutečnost, že ČSSD byla v obou krajích hlavní vládnoucí silou a je tudíž zodpovědná za současnou situaci. Mám na mysli především katastrofální stav mnoha stovek kilometrů komunikací, neexistence koncepce středního školství, ale i špatná prezentace kraje, která má za následek odliv turistů.

Volby v obou východočeských krajích budou i lakmusovým papírkem obliby KDU-ČSL. Tyto kraje vždy patřily (a stále patří) mezi tradiční bašty, kde mají lidovci silné postavení. Straničtí lídři neriskují a opět do voleb vstupují v rámci koalic. Do zastupitelstev by se tak lidovci zcela jistě dostat měli. Otázkou jen je, kolik jich bude a zda jejich kandidáti díky preferenčním hlasům nepřeskočí své kolegy z přidružených stran (SNK-ED, VPM).

Pro budoucí složení krajských rad bude klíčový výsledek KSČM a TOP 09-Starostové. Zatímco vládní strana nabízí zajímavý program a má na kandidátce zkušené a úspěšné starosty, KSČM si poslední dobou zcela bez skrupulí říká o podíl na moci. Navíc i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka veřejně podpořil uzavírání krajských koalic ČSSD s komunisty. To by mělo zmobilizovat pravicové a středové voliče.

Domnívám se, že v obou východočeských krajích zvítězí ČSSD, ale jen těsně. Na uzavření dvoučlenné koalice však nebude mít dostatek hlasů a není tudíž jisté, zda i své případné vítězství přetaví v zisk hejtmanství. V případě Pardubického kraje dojde podle mě k uzavření povolební koalice ČSSD s Koalicí pro Pardubický kraj a uskupením Východočeši. Pro volebního lídra ČSSD Martina Netolického je však velmi diskvalifikujícím jeho nízký věk, proto se domnívám, že výsledná povolební jednání dospějí k tomu, že se ve svých třiceti letech hejtmanem nestane.

V Královéhradeckém kraji odhaduji, že i přes své vítězství ČSSD skončí v opozici a krajskou koalici utvoří ODS, TOP 09-Starostové a Koalice pro Královéhradecký kraj s tím, že křeslo hejtmana obsadí Rudolf Cogan z TOP 09.

Rovněž očekávám, že voliči využijí možnosti na jednotlivých kandidátkách hojně kroužkovat. Letos totiž novela volebního zákona snížila hranici pro přednostní zisk mandátu z deseti na pět procent hlasů, což by v určitých případech mohlo být „jen" 1800 až 2000 hlasů. Při volbách do Poslanecké sněmovny přišli voliči fenoménu preferenčních hlasů na chuť, očekávám, že malé zemětřesení nastane i v případě volby nových krajských samospráv.

…Ale ve východních Čechách aspoň získá nové senátory

Na území východočeských krajů budou při letošních doplňovacích volbách do třetiny Senátu ve hře senátorská křesla v obvodech Chrudim, Náchod a Svitavy.

Nejzajímavějším z nich je nepochybně obvod č. 47 Náchod. Zde obhajuje svůj mandát stávající nezávislý senátor Petr Pakosta. Jeho nejvážnějším protikandidátem bude současný hejtman Hradeckého kraje Lubomír Franc z ČSSD, který bude těžit ze situace, že 12. a 13. října se budou s prvním kolem senátních voleb konat i krajské volby. Neméně zajímavá jsou i jména dalších kandidátů: na post náchodského senátora si myslí hned i dvě stávající poslankyně Zdeňka Horníková (ODS) a Soňa Marková (KSČM), které doplní profesor Bedřich Moldan z TOP 09, který byl poražen v senátních volbách před dvěma roky v obvodě Praha 6.

Vzhledem k předvolební vypjaté situaci a řadě aktuálních skandálů okolo české vlády očekávám, že do druhého kola postoupí Lubomír Franc. Jeho soupeři v něm nejspíš budou Petr Pakosta anebo Zdeňka Horníková. Další kandidáti neuspějí vzhledem k shlukování voličských hlasů pro levici či pravici.

Naopak nejméně atraktivním bude volební souboj v senátním obvodu č. 44 Chrudim, kde již neobhajuje svůj mandát dlouholetý přední senátor Petr Pithart. Za pozornost stojí snad jen skutečnost, že se o toto uprázdněné křeslo hlásí současný šéf Agrární komory Jan Veleba. Menší atraktivitu souboje o křeslo na Chrudimsku bych přičítal skutečnosti, že volební obvod zasahuje hned do dvou krajů a je možné, že při výběru kandidátů se stranické sekretariáty nemohly shodnout na vhodném jménu nebo celému obvodu jako takovému nevěnovaly dostatečnou pozornost.

V senátním obvodu č. 50 Svitavy je zajímavá kandidatura hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka, který již svůj mandát v čele kraje neobhajuje. Jeho nejznámější konkurentkou je komunistická poslankyně Zuzka Rujbrová-Bebarová, určité naděje má i místostarosta Litomyšle Vojtěch Stříteský, který kandiduje za KDU-ČSL.

Vzhledem k souběhu krajských a senátních voleb očekávám volební účast v prvním kole 45 až 50 procent, ve druhém kole účast nepřekročí 25 procent.

JIŘÍ ŠTEFEK, politolog, Vrchlabí