V malém fitness centru ve Skutči na Chrudimsku zvedá mladík na tréninkové lavici „benč“, vlhká rouška se mu nadýmá s každým výdechem. Muž vedle cvičí s činkami a mladá žena si jde k oknu udělat u lahve s vodou krátkou přestávku. Otočí se zády k ostatním, stáhne si pod rty roušku a napije se.

„Koronavirová“ opatření se dodržují i tady, na českém venkově, kde přitom pomalu každý každého zná.

„Lidé už chodí, kapacitu ale máme omezenou na pět lidí,“ řekla provozovatelka posilovny Jana Koutová.

Podobná situace je i jinde. „První dny po otevření minulé pondělí byly slabé, přece jen lidé stále ještě mají strach, ale už začínají opět chodit. Poslední dny už jsme skoro na hraně stanovené kapacity. Vrátili se hlavně ti stálí, které neodradily zavřené sprchy a šatny. Ostatní, rekreační sportovci, zatím ještě čekají,“ řekla recepční z fitcentra u chrudimské polikliniky Zuzana Musílková.

PO NEDĚLI BEZ ROUŠEK

Režim v posilovnách je teď striktní. Množství zákazníků je omezeno velikostí cvičební plochy. Na jednoho člověka musí připadat 10 metrů čtverečních. Například „fitko“ o ploše 150 metrů čtverečních může v jednu chvíli pojmout maximálně 15 lidí. Mezi jednotlivými osobami by navíc měly být odstupy nejméně dva metry. K tomu je nutné po každém jednom použití dezinfikovat náčiní. Naštěstí je ale povoleno používání toalet. Jistou úlevou rovněž je, že nejsou povinné vysloveně roušky, ale jakékoliv zakrytí úst a nosu.

Oproti minulému týdnu, kdy byla návštěvnost fitcenter v kraji mizivá, je však provozovatelům už přece jen veseleji. Další rozvolnění by navíc mělo přijít v pondělí: Kapacita bude omezená až na 100 lidí a povinnost roušek už také odpadne, budou už jen doporučené.

„Taky to byl naprostý nesmysl. Mám obavu, že někdo s nadváhou nebo starší zkolabuje,“ podotkl provozovatel posilovny z Pardubic, kterému nyní jeho podnik nevydělá ani na náklady, musí si půjčovat od přátel a na podporu od státu stále čeká.

PROBLÉM S ODSTUPY

Jeho slova potvrzují i Deníkem oslovené návštěvnice. „Při hodině, na které jsme cvičily jen čtyři, odpadly dvě ženy kvůli tomu, že v roušce nemohly dýchat. Končily jsme předčasně, protože to neudýchala ani trenérka, která cvičí a zároveň vysvětluje, co máme dělat,“ popsala asi dvacetiletá blondýnka Iva Matoušková.

Problémem, o kterým však málokdo chce veřejně mluvit, je rovněž dodržování dvoumetrových rozestupů. Celkové dodržování hygienických opatření ale jinak prý příchozí vzali za své.

„Dodržují vše. Jsou svědomití, přezouvají se, používají ručníky, dezinfikují stanoviště, jsou opravdu ohleduplní,“ dodal provozovatel pardubického fitka.