Webová stránka prohlášení zdravotních problémů způsobených potravinami byla letos zpřístupněna i veřejnosti. Upozornila na to Krajská hygienická stanice v Pardubicích.

„Od února 2015 je zpřístupněna široké veřejnosti beta verze webového portálu Nutrivigilance pro hlášení nežádoucích zdravotních reakcí po konzumaci vybraných druhů potravin," upozornili  hygienici. Informace, které lidé na portál poskytnou, bude zkoumat Centrum zdraví, výživy a potravin.

Státní zdravotní ústav spuštění portálu odůvodnil tím, že nabídka potravin na českém trhu stoupla z 3500  druhů v roce 1991 na současných 350 tisíc položek. Podle odborníků takové množství nelze předem absolutně spolehlivě otestovat. Hlášením nežádoucích účinků tak mohou lidé přispět k tomu, aby na trhu byly jen potraviny zcela nezávadné.

Od února do července lidé nahlásili celkem 12 nežádoucích účinků potravin, online formulářů vyplnili pět.

„Zaznamenali jsme reakce typu bolesti hlavy, kloubů, břicha, alergické reakce jako vyrážka a otok hrdla, které po vysazení potraviny či doplňku vymizely. Nikdo neměl vážné ani nevratné poškození zdraví," uvedl na webu Státního zdravotního ústavu vedoucí centra Jiří Ruprich.

Ve výčtu nahlášených a konzultovaných potravin byl například doplněk stravy i běžné potraviny: máslové sušenky, mrkvovo–pomerančový džus, kávový nápoj, želé bonbony a červené víno. Žádný z nahlášených nežádoucích účinků nemuseli řešit hygienici, neprokázalo se ani riziko poškození zdraví široké populace.