Poslední výjezd hasičů minulého roku byl deset minut před půlnocí k požáru. „Hasiči zasahovali u požáru starého dřevěného sloupu elektrického vedení v Janově u Litomyšle. Událost se obešla bez škody. Na místě zasahovalo pět jednotek hasičů,“ sdělila mluvčí hasičů Vendula Horáková.

DROBNÉ POŽÁRY

První výjezd roku 2018 zaznamenali hasiči v jeho 28. minutě v Pardubicích, kde otevírali byt. Majitelé se nemohli klíčem dostat do zámku, protože byl poničený. „O dvě minuty později vyjížděli dobrovolní hasiči z Chocně k požáru doutnající pyrotechniky v Chocni na náměstí,“ dodala Vendula Horáková. V 0.46 hodin hasiči z Moravské Třebové likvidovali požár plastového kontejneru. Další dva plastové kontejnery na papír se ocitly v plamenech v Poličce po jedné hodině po půlnoci. V Pardubicích likvidovali hasiči požár krabic od pyrotechniky.

NAPADENÍ A VLOUPÁNÍ

Zatímco na Svitavsku řeší policisté od prvního lednového dne jen drobné nehody v Poličce a Bělé nad Svitavou, zajímavější případy zaznamenali jejich kolegové na Orlickoústecku. Na Silvestra večer řešili spor v Dolních Libchavách. „Při zákroku policistů devětatřicetiletý agresor mrštil po našem kolegovi televizorem, který jej zasáhl do levé paže, a dál jej atakoval pěstí do obličeje,“ sdělil policejní mluvčí Ondřej Zeman. Útočníkovi hrozí u soudu až čtyři roky. Policii si vzal na mušku také neznámý pachatel v Žamberku. Hodil kovovou mříž na čištění bot proti vstupním dveřím tamní policejní služebny a poškodil skleněnou výplň.

Na Nový rok nad ránem havarovala posádka policejní dodávky, která zřejmě na uklouzané silnici skončila v příkopu u Třebovice.

Vloupání šetřili policisté na Silvestra na Chrudimsku. Ve Skutči neznámý zloděj vylezl na balkon bytu v prvním patře. Plastové dveře nebyly zajištěné, takže se dostal dovnitř a odnesl si fotoaparát a pokladničky s penězi. Celková škoda činí necelých 60 tisíc korun.

V Přelouči neznámý zloděj ukradl šampaňské. Vyšplhal na balkon v prvním patře, přeřízl prádelní šňůry a následně odcizil láhev šumivého vína o obsahu 1,5 litru za necelých 200 korun.

Až na jeden případ policisté v Pardubickém kraji nezjistili opilé řidiče oslavující nový rok. Šofér felicie v Chrudimi nadýchal 0,36 a 0,35 promile alkoholu, což bylo zaevidováno jako přestupek. Z policejní statistiky je ale zřejmé, že byl přelom roku na policejní výjezdy vskutku bohatý. Zatímco před rokem bylo zaevidováno 99 událostí, tentokrát počet stoupl na 139.