Lidé z Pardubic v září netrpělivě čekali na znovuotevření bývalého obchodního domu Prior, který byl zavřený tři roky. Práce se protáhly kvůli špatnému technickému stavu i nutnosti vybourat celé stropy architektonicky zajímavé budovy.

V přízemí se opět objevil i supermarket Tesco. Hned první den se před obchodem tvořily fronty a lidé se nemohli dočkat, až si nové prostory v paláci prohlédnout. Brzy ale u velké části nakupujících přišlo zklamání. Přestože řetězec dopředu avizoval nový formát provozovny, který se z třípatrového domu smrskl pouze do přízemí, někteří návštěvníci byli překvapeni.

Tesco v Pardubicích bylo ve čtvrtek 15. září po rekonstrukci otevřeno.
Tesco vzali Pardubáci útokem. Otevřela se zrekonstruovaná budova Prioru

„Zrušení obslužných pultů na uzeniny, sýry i lahůdky je za mě špatný krok. Celkově po třech letech čekání je to tedy velké zklamání,“ řekl Pardubák Kamil Nývlt.

S tím souhlasí i další zákazníci. „Prodejna se mi nelíbí. Plocha je menší a zboží je málo, zmizel obslužný pult a oblečení také nikde. Na to, že jsme v krajském městě, je to spíše ostuda,“ dodala Jana Hájková.

Legendární pardubický Prior.Legendární pardubický Prior.Zdroj: archiv Deníku

Podle společnosti byl ale hypermarket, o ploše zhruba 1400 metrů čtverečních, navržen tak, aby zákazníkům nabídl komfort moderního nakupování. „V oblasti zlepšování služeb se nesoustředíme pouze na otevírání nových obchodů, ale také na modernizaci těch stávajících, abychom poskytovali našim zákazníkům možnost nákupů v příjemném prostředí, které odráží aktuální trendy,“ sdělila Katarína Navrátilová, generální ředitelka Tesco pro Českou republiku.

„Kromě klasických a samoobslužných pokladen mohou návštěvníci prodejny využít i pohodlný nákup prostřednictvím služby Scan&Shop ve svých mobilních zařízeních,“ připomněl další novinku mluvčí společnosti Tesco Michal Kuzmiak.

V  prostoru bývalého obchodního domu Prior v Pardubicích byla po roce a půl ukončena demolice. Může se tak začít s výstavbou.
OBRAZEM: 50 let od počátku stavby Prioru. Nyní ho dělníci okupují znovu

Prostory britský potravinový řetězec vlastnil od roku 2007, kdy se v přízemí nacházela prodejna potravin, ve druhém patře byl textil a ve třetím dětské oddělení. „Nahoře jsem nakoupila vždycky něco pro vnoučata, uprostřed pak pro sebe a dole potraviny. Teď už mě nic neláká tam zajít,“ neskrývala zklamání Hájková.

V roce 2019 Tesco budovu prodalo společnosti, která vlastní také Palác Pardubice, ta ve zbylých částech otevřela další obchody. Prodejem objektu Tesco naplnilo svoji strategii, ve které se soustředí na maloobchodní činnost.

První obchodní dům

Někteří Pardubáci tak nyní vzpomínají nejen na staré Tesco, ale i na původní obchodní dům Prior. Ten se v Pardubicích, jako první obchodní dům na východě Čech, otevřel v září roku 1974. Červená a později oranžová stavba nabízela Pardubákům bohatou nabídku zboží. „Já si na něj vzpomínám. Byl nadčasový a měl svoji atmosféru. Chodila jsem tam tak ráda. Třeba do galanterie,“ zavzpomínala Štěpánka z Pardubic.

Zrekonstruovaný bývalý obchodní dům Prior, který je nyní lávkami přímopropojen se sousedním Palácem Pardubice a stává se tak jeho součástí, se v září otevře svým prvním zákazníkům.
Bývalý Prior je zkolaudovaný. Tesco, Sparkys, Datart a další se otevřou v září

Na celkových 5850 metrech čtverečních prodejní plochy byla k dostání pestrá škála zboží, včetně produktů z dovozu. Nabídka byla rozdělena podle sortimentu, nikoli podle značek. V přízemí se tak mezi běžnými potravinami nabízelo i papírnictví, ve druhém patře zákazníci mohli pořídit jak televizi, tak i oděvy. Poslední, třetí nadzemní podlaží sloužilo jako administrativní oddělení a nacházela se zde zaměstnanecká jídelna a šatny. Součástí celé budovy již tehdy byly technické vymoženosti jako eskalátory či samootevírací dveře.

Nepřehlédnutelná fasáda na Masarykově náměstí byla pro komunisty trnem v oku. „Červená fasáda vzbudila velké překvapení, pozdvižení a nevoli místních komunistů. Na otevření domu přijel za ÚV KSČ soudruh Kempný. Ten ale prohlásil, že proti červené fasádě nic nemá, a hned se situace uklidnila," vzpomínala pro ČTK na otevření Prioru jeho autorka Růžena Žertová.