Hižnay trasu absolvoval s obdivuhodným úsměvem. „Jsem v úplné pohodě,” hlásil slovenský padesátník 800 metrů před cílem i na samotném vrcholu. „Tímto výkonem vzdávám hold všem nosičům, kteří takto pracovali, horám i lidem.

Rozhodně jsem výstup nedělal pro rekord. Je to úcta k vašim horám Krkonoším a vašim lidem,” řekl skromně slovenský silák.

Zdroj: Deník/Jaroslav Pich

Historický rekord ale překonal. Dosavadní maximum držel Robert Hofer, který v roce 1944 vynesl na Sněžku ocelovou rouru o váze 160 kilogramů.

Vladimír Hižnay je v Krkonoších úplně poprvé. Tatranský nosič vyšel se závažím ze Slezské boudy, s extrémním nákladem tak zdolal v doprovodu syna i příslušníka horské služby 200 výškových metrů. Zároveň kopíroval Hoferovu dvoukilometrovou cestu.

ZÁKLADEM JE SPRÁVNÉ VYVÁŽENÍ NÁKLADU
Náročný výstup po nerovném terénu Slovák zdolával velmi pomalu. Po drobných krůčcích a s častými přestávkami na odpočinek a občerstvení však takřka o polovinu zkrátil původně odhadovaný čtyřhodinový výstup.

Zátěž Vladimír Hižnay nesl na zádech. Dřevěnou krosnu měl na ramenou připevněnou hasičskými hadicemi. Krosnu na trase nesundával, odpočinek mu zajistily speciálně připevněné „nožky“. Občerstvení mu nesl syn. „Je to jen čistá voda, nic jiného není potřeba,“ přiblížil.

Na Sněžku v sobotu vystoupali tři nosiči. Jako první doslova vyběhl s osmdesátikilovým nákladem Milan Marhan z Prahy. Další tradiční nosič a účastník krkonošského závodu Sherpa Cup Zdeněk Pácha z Bašky u Frýdku Místku pak vynesl závaží se 150 kilogramy.

„Je to neuvěřitelná zátěž. Zkuste si vzít dva pytle cementu a pak ještě dost navrchu. Každé kilo je pak jakoby těžší o tři kila. Co nese Vlado, to je nadlidské,“ řekl po výstupu Zdeněk Pácha.

Krosnu si prý vyráběl teprve v pondělí. Sám nesl 20 balení minerální vody po osmi lahvích. Přes deset kilogramů měla i samotná dřevěná krosna. „A Vlado má ještě o 16,5 kilogramu víc než já. Neuvěřitelný borec,“ složil hold svému slovenského kolegovi nosič z Moravy.

DVAKRÁT TÝDNĚ VÝSTUP V TATRÁCH
Vladimír Hižnay doma pracuje jako diagnostik mostů. Horské tůry podniká pravidelně dvakrát v týdnu ve volném čase. „Je to koníček. Dvakrát do týdne vystoupám na Zbojnickou chatu doma v Tatrách. Byl jsem tam i v úterý,“ smál se.

Únava se o něho pokoušela marně. „Horské nošení je o vnitřní vůli, houževnatosti a vytrvalosti. Když jste mladý, neunese tolik, protože vám tyhle vlastnosti chybí. To přichází až s časem,“ říká Vladimír Hižnay.

Sám prý váží zhruba 80 kilogramů. Na Sněžku tedy vynesl dvojnásobek své váhy.

„Jako zátěž nosiči vynáší balenou vodu. Když už se takto dřou, alespoň tady nahoře voda k něčemu bude,“ řekl majitel Poštovny na Sněžce Milan Blaha, který se o rekordmany staral. „Je to opravdu extrémní vynáška. Důležité je před startem správně nastavit těžiště na speciálních krosnách. U takto velkého nákladu ho chlapi nastavovali asi dvě hodiny,“ nechal nahlédnout za oponu rekordního výkonu Blaha, organizátor tradičních závodů horských nosičů.

Sportovci na vrchol Sněžky vystoupali za bouřlivého potlesku stovek lidí, kteří ve slunném odpoledni vystoupali na nejvyšší horu České republiky. Veřejnost nahlas vystavovala horským nosičům obdiv.

Vladimir Hižnay je dlouholetým nosičem. Osobní rekord si vytvořil vloni v říjnu, když na Zámkovského chatu ve Vysokých Tatrách vynesl 154 kg, přičemž 400 metrů před cílem z obavy odložil 22 kilogramů z původní zátěže.