Na státovkách se bude jednat takřka výlučně pouze o částečné uzavírky, tedy například svedením dopravy do jednoho pruhu. Kvůli zakládání mostních pilotů bude v termínu od 4. do 9. července nutná například částečná uzavírka silnice I/37 v Pardubicích, v místě pod mostem u Parama. Na nejvytíženější státovce v kraji již dopravní omezení trvají od letoška. Silničáři tady pracují na rozšíření silnice na čtyři pruhy a na kruhové křižovatce.

„Stavby na silnicích I. tříd budou realizovány jen za částečného omezení dopravy, bez úplných uzavírek," ubezpečila mluvčí státního Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová.

Jednou z mála výjimek je úplná uzavírka na hlavní křižovatce I/36 v Sezemicích u Pardubic. Práce na stometrovém úseku potrvají od 7. července zhruba dva týdny.

Nový web pro řidiče

„Jsou tam problémy s podkladní vrstvou, musí se vybagrovat snad až do hloubky jednoho metru. Bohužel v tu dobu tam neprojede ani kolo," podotkl šéf krajského odboru dopravy Ladislav Umbraun.

Řadě objížděk se však kvůli úplným uzavírkám nevyhnou motoristé na mnohých vedlejších silnicích II. a III. tříd, jež jsou ve správě kraje. Hejtmanství do oprav těchto silnic letos investuje bezmála miliardu korun a nejvíc práce chce udělat právě přes léto.

Už od jara je tak kvůli celkové rekonstrukci vozovky uzavřena například cesta z Hlinska na Chrast u Chrudimě, otevřena bude až na konci prázdnin. Zavřena je rovněž alternativní cesta z Chrudimě do Pardubic přes Ostřešany, kde se přebudovává křižovatka na kruhovou. Provoz zde bude obnoven 20. července.

„Řadu silnic II. a III. tříd modernizujeme právě v letních měsících. Ačkoliv jejich uzavírky dopředu projednáváme s obcemi a městy i policií, aby postihly obyvatele i návštěvníky kraje co nejméně, rád bych poprosil právě řidiče o trpělivost a shovívavost. Odměnou jim budou další kilometry bezpečnějších a pohodlnějších silnic," řekl náměstek pardubického hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek.

Letní uzavírky silnic II. a III. třídy v Pardubickém kraji.

Aktuální informace o uzavírkách a i dalších nahodilých událostech na silnicích řidiči nově najdou na Dopravním portálu Pardubického kraje na adrese www.dopravapk.cz. Web má být aktuálnější než internetové stránky provozované státními organizacemi, určen je primárně pro mobily.

Z celkem miliardových investic kraje do silnic II. a III. tříd přijde 280 milionů korun z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Hejtmanství k tomu přidá dalších čtyřicet milionů.

Letní uzavírky silnic I. třídy v Pardubickém kraji.

„Všechny tyto finanční prostředky budou investovány do oprav živičných krytů a mostů na krajských silnicích. Kromě státních dotací stále ještě dobíhají projekty, financované z evropských zdrojů, jedná se o modernizace v celkové částce přes 600 milionů korun. Souběžně státní silnice I. třídy také opravuje Ředitelství silnic a dálnic," uvedl mluvčí pardubického hejtmanství Dominik Barták.