Nejrozbitější silnice v Čechách je okreska z Chroustovic do Uherska na pomezí chrudimského a pardubického okresu. Umístila se na páté pozici celostátního žebříčku známého serveru Výmoly.cz za rok 2019. První čtyři místa obsadily silnice na severní Moravě, především na Ostravsku.

Nejrozbitější silnice

Silnice u Uherska se dostala do dezolátního stavu. „Jedná se o úsek o délce 66 metrů na konci osady Městec směrem k nádraží Uhersko, a to pouze na pravé straně. Je tam propadající se nebo úplně rozpadlá krajnice šířky až 60 centimetrů se sérií několika výmolů o šířce až 48 centimetrů a hloubce až 7 centimetrů se sérií drobných pavučinových prasklin,“ poznamenal dopisovatel serveru Martin Čečetka.

Na desáté pozici pak skončila další komunikace, která se nachází v Pardubickém kraji, a to silnice ve Skalici nad Svitavou přímo před železniční stanicí.

Že opravdu jde o nechvalné umístění, dokládá skutečnost, že v letošním ročníku do soutěže motoristé nahlásili více než pětistovku nových silničních úseků, které vyžadují opravu.

Soutěž už přinesla své výsledky: více než třetina z těchto úseků byla během roku opravena nebo aspoň provizorně záplatována. Na začátku října se tak stalo i v případě silnice u Uherska.

Spolupráce mezi řidiči a silničáři

Za devět let trvání projektu Výmoly.cz nahlásili motoristé zhruba 8 100 silničních výmolů. „Hlavním cílem je efektivní spolupráce mezi silničáři a řidiči. Naším cílem není kritizovat práci silničářů, ale pomocí efektivního komunikačního kanálu spojovat motoristy a správce silnic,“ poznamenal Petr Čaník z projektu Výmoly.cz. Zapojeno je podle něj aktuálně přes pět tisíc aktivních uživatelů z celé České republiky a jejich počet dál roste.

Čaník připomněl, že podle žebříčku Světového ekonomického fóra se Česko umístilo v kvalitě silniční sítě až na 76. pozici. Zaostává nejen za vyspělými zeměmi, ale například také za Pákistánem, Senegalem, Tanzánií, Alžírskem nebo Albánií. 

Ilustrační foto.
Investor ulici opraví. Město ji pak rozkope