Mladý architekt nyní působí ve Švédsku, kde navrhuje převážně dřevěné stavby.

Návrh jezdecké haly zaujal porotu. Potěšilo vás to? Ano a jsem opravdu rád - obzvlášť za to, že je to ocenění od vážené poroty.

Vítěz soutěže Dřevěná stavba roku 2018 - Vojtěch Slavík. Porotu zaujal návrh jeho jezdecké haly pro dostihové závodiště.Zdroj: archiv autoraCo to pro vás znamená?
Znamenalo to pro mě přiletět ze Stockholmu, kde momentálně pracuji, což je cesta asi 3500 kilometrů, tam i zpět. A protože mi už účast v předešlé soutěži od Nadace dřevo pro život hodně pomohla, tak jsem bez váhání přiletěl. Rád zmíním, že jsem byl oceněn i ve studentské soutěži Stavby s vůní dřeva. Právě toto ocenění mi umožnilo odletět do Stockholmu, kde jsem si našel práci v architektonickém ateliéru a mám možnost dělat práci, která mě opravdu baví a naplňuje. Bez této výhry bych si nedovedl představit svůj osobní postup, zejména začít pracovat v zahraničí.

Byla v soutěži v kategorii návrhů velká konkurence?
Ano, konkurence byla velmi pestrá. Byl jsem totiž zařazen s návrhy, jako jsou konstrukce pěší lávky či vyhlídkové věže. Už jenom z tohoto hlediska si cením poroty, že si vybrala právě mě, protože sám bych váhal, jaká konstrukce je zajímavější a z konstrukčního hlediska kvalitnější.

Myslíte, že má nyní váš projekt šanci na realizaci?
S realizací téměř nepočítám, protože jsem viděl, jak celé závodiště Velké pardubické vypadá. A z mého pohledu závodiště žije jenom jedním slavným závodem a po zbytek období jen chátrá. Už od počátku jsem to pojal jako studentskou práci, kde si vyzkouším něco nového, kreativnějšího s volnějším rozpočtem.

Přál byste si, aby hala podle vašeho návrhu opravdu v Pardubicích stála?
Z jednoho pohledu určitě ano, protože by to celý prostor velmi obohatilo nejen architektonicky, ale hlavně by nová hala umožnila nové využití celého závodiště. Na druhou stranu kdyby se měla bezmyšlenkovitě postavit a nebyla by využívaná, tak bych i nesouhlasil s výstavbou. Přece jenom architektura je pro lidi a ne pro ego architekta.

Pracujete na nějakém podobně zajímavém návrhu?
Ano, pracuji – od chvíle, co jsem se přestěhoval do Švédska, kde je přirozené navrhovat a stavět ze dřeva. A to mě baví. Momentálně pracuji v ateliéru Klark.zenit sice jen půl roku, ale už jsem měl možnost pracovat na 12 projektech. Od malých návrhů, jako je altánek pro Björn Borga, tak i na návrhu více než 15 bytových domů v Mölnaäng, které se každou chvíli začnou stavět.

Ilustrační foto
Rekonstrukce silnice u Čívic počká, dokud neskončí uzavírka u Dražkovic

Porota: neotřelý pohled na design

Pardubický kraj - O titul Dřevěná stavba roku 2018 usilovaly z kraje tři projekty. Nominováno bylo dřevěné workoutové hřiště ve Vítějevsi na Svitavsku, výrobní hala v Helvíkovicích u Žamberku a návrh jezdecké haly pro pardubické dostihové závodiště.

Právě jezdecká hala porotu zaujala mezi návrhy nejvíce. „Krásný návrh, který ukazuje možnosti, jak lze stavět ze dřeva. Oceňujeme nejpropracovanější dokumentace v celé kategorii. Jinak Vojtěch Slavík je vítěz několika studentských soutěží s neotřelým a originálním pohledem na design. Aktuálně pracuje ve Švédsku pro firmu Klark Arkitektkontor,“ sdělila Terezie Poláková, vedoucí projektu Dřevo je cesta.

V anketě Dřevěná stavba roku 2018 soutěžilo 95 dřevěných staveb. Pro stavby hlasovalo jedenáct odborných porotců i široká veřejnost. „Cílem ankety je podpořit využívání dřeva ve stavebnictví jako naší významné obnovitelné suroviny,“ přiblížil význam soutěže ředitel Nadace dřevo pro život Stanislav Polák.

Ilustrační foto.
Dlužníků alimentů kvapem ubývá