Kontroverzní socha historika, muzikologa, ale také komunistického ministra, který se podílel na událostech v 50. letech, zůstane na svém místě. Zda se promění její okolí, či nikoliv, není zatím jasné.

Recese i vážné

Do umělecké soutěže se přihlásilo dvanáct umělců z celé České republiky. „Objevily se návrhy vážné i lehce recesistické. Někteří autoři navrhovali zaclonění, doplnění kovovou instalací, zvýraznění textu historika Milana Skřivánka nebo umístění sochy do bunkru,“ přiblížil starosta Radomil Kašpar.

Odborná porota ale musela sedm zaslaných návrhů vyřadit, protože autoři nesplnili zadání. „Dopředu jsme avizovali, že sochu nechceme bořit nebo přemisťovat. Jednali jsme totiž na ministerstvu kultury, ale nepodařilo se nám sochu vymanit z titulu památky, takže se na ni nesmí sáhnout,“ vysvětlil starosta.

Nakonec porota, v níž zasedl i architekt Josef Pleskot, výtvarník Jiří Příhoda, grafik Jiří Lammel, historik Martin Boštík nebo představitel Konfederace politických vězňů Jiří Kopřiva, vybrala tři díla.

Jakub Grec navrhl proměnu v podobě 24 obětí litomyšlského monstrprocesu, 24 osudů a 24 stvolů vysokých 4,5 až 7 metrů okolo sochy. Matěj Hájek, Jindřich Ráftl a Jan Tůma vymysleli strukturu se světelnými prvky a z povrchově upravených ocelových trubek, které připomínají mříže. Jaroslav Sedlák by před sochu vysadil lípu, která má odclonit minulost, ale zachovává historickou autentičnost. Další autoři navrhují umístění sochy na otočný podstavec, nechat zarůst okolí růžemi nebo vybudování podzemní expozice.

Dojde k realizaci?

Otázkou zůstává, jestli bude některý z vítězných návrhů realizován. „Téma je tak silné a složité, že porota diskutovala i o tom, aby rada nevyhlašovala druhé kolo. Nechci předjímat rozhodnutí rady, ale je možné, že realizace nebude,“ sdělil starosta Radomil Kašpar. Město uvažuje i o tom, že vyzve architekta, aby se podíval na celé prostranství před školou.

Vizualizace nové nemocnice následné péče. Jedná se o jeden z prvních návrhů. Momentálně probíhají úpravy podle posledního jednání pracovního týmu.
Nemocnici v Moravské Třebové dokončí v roce 2021