Lidi prostě nejsou. A je stále hůř. Nezaměstnanost v únoru opět klesla, v Pardubickém kraji se už dostala na mizivých 2,4 procenta. Kdo má ruce a nohy, maká. A nestíhá. A to se týká nejvíc právě řemeslníků.

Nejnižší a nejnižší nezaměstnanost v kraji

Nejnižší:
Jablonecko 1,3 %
Letohradsko 1,3 %
Orlickoústecko 1,3 %
Choceňsko 1,7 %
Holicko 1,8 %
Lanškrounsko 1,8 %

Nejvyšší:
Heřmanoměstecko 3,0 %
Třemošnicko 3,0 %
Svitavsko 3,2 %
Chrastecko 3,3 %
Jevíčsko 4,6 %
Moravskotřebovsko 4,8%

Zdroj: MPSV

„Nevím, kam skočit dřív. Diář už mám zaplněný do letních prázdnin,“ řekl instalatér Zdeněk Křesťan z Chrudimě. Situace dozrála tak daleko, že řemeslníka si nevybírá zákazník, ale obráceně. Malé zakázky prostě počkají. Lidem, kteří si chtějí jen předělat koupelnu, tak nezbývá, než to zvládnout sami.

„Nabízeli mi to komplet na klíč v jednom koupelnovém studiu, ale tam zase chtěli nehorázné peníze. Zvládnu to se svým strýcem, který si kdysi k instalateřině přičichl,“ posteskl si Milan Zítko z vesnice u Poličky, který rekonstruuje starší dům.

Schopných řemeslníků, a to všech oborů, se i přes nabízené vysoké výdělky nedostává ani firmám.

„Situace je rok od roku horší. Mladým se nechce pracovat, hrnou se k počítačům a doufají, že když z nich budou ajťáci, vydělají si mnohem více peněz. Jenomže výsledkem je přehršel specialistů na IT, tím pádem i méně nabídek v jejich oboru. Nakonec spousta z nich zůstane bez práce a školy se zaměřením na řemeslo zejí prázdnotou,“ podotkla tajemnice Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů Ladislava Kašpárková Dudková.

Nedostatek už podvazuje i rozvoj firem. „A jde to napříč profesemi. Od nástrojařů a zámečníků až po truhláře a kováře,“ uvedl šéf pardubického krajského úřadu práce Petr Klimpl. Zatímco je nyní v celém kraji jen 8 tisíc nezaměstnaných, volných míst čtyřikrát tolik. Nejvíc právě dělnických.