Výjezdy měli profesionální hasiči skoro po minutě. Popadané stromy likvidovali v noci a časně ráno v Seči, Lázních Bohdaneč, Skleném, Žamberku nebo Bystrém. Problémy avizují i některé lyžařské areály v kraji. Ve Výprachticích hlásili výpadek elektřiny. "Z důvodu výpadku elektrického proudu jsme až do odvolání mimo provoz. O průběhu situace budeme informovat," upozornilo vedení výprachtického ski areálu na Facebooku.

Strom spadl na sjezdovku v Poličce. "Sjezdovka je z technických důvodů mimo provoz. Na odstranění stromu pracujeme, zatím nevíme, kdy bude vlek zprovozněn," informovali správci ski areálu v Poličce na svém webu.

Národní festival Smetanova Litomyšl se letos vrací k velkému programu a počítá i se zahraničními hosty.
Oprava zámku dala stopku operám. Smetanova Litomyšl ale láká na premiéry

Mimo provoz je částečně i horský resort na Dolní Moravě. Dnes je kvůli silnému větru uzavřena Mamutí horská dráha, Bobová dráha U Slona a také Stezka v oblacích.

Energetici v Pardubickém kraji hlásí poruchy na vedení a výpadky elektřiny. "K 13. hodině v Pardubickém kraji evidujeme třináct poruch na vedení vysokého napětí a pět poruch na vedení vysokého napětí v Kraji Vysočina. V Pardubickém kraji je přes 12 tisíc domácností bez energie," sdělila Šárka Lapáčková Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ. Poruchy způsobil velmi silný vítr. K nejpostiženějším oblastem patří podhůří Krkonoš, Semilsko, Náchodsko, Trutnovsko, Hradecko, Jičínsko, Chrudimsko, Pardubicko, Ústeckoorlicko, Svitavsko a Havlíčkobrodsko. "Na odstraňování poruch pracujeme, ale bohužel na mnoha místech stále silně fouká, takže se poruchy mohou stále objevovat," dodala mluvčí energetiků.

Takhle řádil vítr v centru Pardubic:

Zdroj: Youtube

"Na odstraňování poruch pracujeme, ale bohužel na mnoha místech stále silně fouká, takže se poruchy mohou stále objevovat," dodala mluvčí energetiků.

Problémy jsou i na silnicích, někde komunikace zablokovaly popadané stromy, jinde navátý sníh. Řidiči hlásili komplikace ze silnice mezi Kunvaldem a Bartošovicemi, která je neprůjezdná. V místě je zafoukaná silnice a bylo tady i auto v příkopě.

Potíže jsou i na železnici, přestaly jezdit vlaky na trati mezi Svitavami a Poličkou. "Z důvodu silného větru a pádu stromů na trať je do odvolání na celé trati zastaven provoz. Vlaky jsou nahrazeny autobusy," informovali pracovníci Poličské lokálky. Omezení mělo trvat do nedělní 18. hodiny, bylo ale prodlouženo, prozatím do půlnoci.

Náhradní autobusové doprava byla zavedena u následujících vlaků: Os 15326 Svitavy (18:02) - Borová u Poličky (18:45) Os 15307 Žďárec u Skutče (18:38) - Svitavy (19:59) Os 15328 Svitavy (20:02) - Pustá Kamenice (20:57) Os 15373 P. Kamenice (21:04) - Borová u P. (21:14) Os 15330 Svitavy (22:30) - Borová u Poličky (23:14) Bez náhrady odřeknuty i vlaky: Os 15367 Polička (18:06) - Svitavy (18:34)

Během noci zesílil severozápadní až západní vítr. "Maximální nárazy větru jsme zatím zaznamenali na Sněžce, a to zhruba 185 km/h. Kolem 145 km/h ale naměřily i stanice na Milešovce a Luční boudě. V nižších polohách jde o maximální nárazy větru kolem 90 km/h," informoval Český hydrometeorologický ústav. Výstraha na silný a velmi silný vítr platí až do dnešní půlnoci.

Nejsilnější vítr čekají meteorlogové v dopoledních a odpoledních hodinách. K večeru má vítr slábnout.