Odpočítávání se zítra zastaví, v neděli odstartuje 126. Velká pardubická s Českou pojišťovnou. Bohatý program na pardubickém závodišti sice zahájí již v 11 hodin, ale vrchol celého víkendu přijde na řadu po půl páté odpoledne. Kdo se zapíše do historických tabulek nejprestižnějšího tuzemského dostihu?

Před zahájením závodu o tom může snít patnáct koní společně se čtrnácti majiteli (jen stáj Wrbna Racing vysílá do dostihu dva zástupce). „Patnáct koní se bez problémů srovná na startu. Není to ovšem jen o počtu koní. Každá Velká pardubická je jiná, a proto je tak krásná," uvedl nejúspěšnější muž historie Velké pardubické Josef Váňa starší.

Mezi lety 2006 a 2011 patřil slavný dostih právě Váňovi a jeho svěřencům. Čtyři roky už legenda čeká. Letos posílá do dostihu trojici Ange Guardian, Rabbit Well a Zarif. Prvně jmenovaný letos vládl v Lysé nad Labem, ve třetí kvalifikaci byl nejblíže Charme Lookovi. Josef Váňa mladší opět povede Rabbit Wella, se kterým loni skončil na čtvrtém místě. Jeho otec měl po osmi startech ve Velké na svém kontě čtyři vítězství se Železníkem, pro syna je čtvrté místo maximem. Poctivý Zarif může být tajným trumfem legendy.

BEZ OBHÁJCE PRVENSTVÍ

Stejně jako v loňském roce není na startu obhájce prvenství. Ribelina vyřadily z účasti podzimní zdravotní komplikace, a tak je trůn volný. Jen dva z patnácti nominovaných jezdců se mohou pochlubit vítězstvím ve Velké pardubické. Josef Bartoš, nejúspěšnější tuzemský překážkový jezdec, slavil v letech 2006 a 2008, Jan Faltejsek teprve nedávno, v letech 2012 až 2014, kdy dovedl k čistému hattricku Orphee des Blins. Zbylá třináctka bojuje o první zápis.

Hodně fanoušků bude mít zcela jistě Marek Stromský. Před rokem mohl slavit několik dnů, než přišla zdrcující informace o pozitivním dopingovém nálezu Nikase. Letos byly výkony Nikase jako noc a den. Utrápené třinácté místo v květnu a nadějné druhé v září.

Další z legend Velké pardubické, Čestmír Olehla, čeká na triumf ve Velké už dlouhých dvanáct let od druhého triumfu Registany. Letos posílá do dostihu jejího syna, Reapera, dále velmi talentovaného Hegnuse, který loni vyhrál čtvrtou kvalifikaci a Cenu Labe v den Velké pardubické. Posledním želízkem v ohni je Pareto, který se na start postaví potřetí, ale maximem je desáté místo. Dlouho už se také čeká ve Velkých Karlovicích, kde působí otec a syn Holčákové. Puntarenas a Peintre Abstrait ovšem nepatří k favoritům.

Letos uběhne dvacet let od vítězství posledního polokrevného koně, Cipíska. Vydají se v jeho stopách polobratři Ter Mill a Templář? Druhou kvalifikaci ovládli, brali první a třetí místo. Bělouš Ter Mill bude ve Velké startovat potřetí, zatím dvakrát ztratil jezdce. O rok mladší Templář loni doběhl osmý a letos po boji vyhrál druhou kvalifikaci.

DALŠÍ SEN RŮŽIČKOVÉ

Dvojici koní posílají do Velké pardubické ženy. Lenka Horáková je podepsána pod hattrickem Peruána v letech 1998 až 2000, ale od té doby na úspěch čeká. Letos je její nadějí Universe of Gracie. Ve Velké startoval dvakrát a obsadil čtvrté a třetí místo. Letos ale jeho výkony nejsou tak přesvědčivé.

To Charme Look připravovaný Martinou Růžičkovou má nadějné vyhlídky. Podle vypsaných kurzů je sázkovým favoritem. Loni v den Velké vyhrál Cenu Vltavy a letos bez problémů kraloval srpnové kvalifikaci. Před dvěma roky se Martině Růžičkové splnil životní sen, když dokončila s Rubínem Velkou pardubickou. Nyní se může stát druhou trenérkou, která připravila vítěze Velké pardubické.

V jeho sedle nebude zraněná Barbora Málková, kterou pro nedělní závod musí nahradit Jan Faltejsek. „Tento nápad dostala Bára, když byla v nemocnici. Jsme moc rádi, že si na něj Honza sedl. Nic lepšího jsme si nemohli přát," prohlásila trenérka Martina Růžičková.

Ve výčtu účastníků zbývá dvojice Amaragon a Rendez Vous. Jejich úspěch by byl překvapením, ale ani o ta není v dostizích nouze. Stačí si vzpomenout na rok 2012 a triumf Orphee des Blins, ta odskočila v kurzu 55:1.

Do letošního ročníku Velké pardubické jde podle vypsané kurzové nabídky jako favorit Charme Look (kurz 3:1), následují Rabbit Well (4:1), Zarif (5:1), Nikas (6:1), Hegnus (7:1), Ange Guardian (7,77:1) a další.

Pareto trenéra Čestmíra Olehly poběží Velkou pardubickou potřetí. Zkušený žokej Jaroslav Myška říká:

„Může to být drama do konce"

Jedním ze žokejů, kteří nebudou chybět na startu 126. Velké pardubické je JAROSLAV MYŠKA. Ten vyhrál s Goscaterem čtvrtou kvalifikaci, ale kvůli zdravotnímu stavu nebyl kůň do závodu dohlášen.

Kdy se rozhodlo, že se Goscater Velké nezúčastní?
Hned po kvalifikaci, protože ve čtvrtek byly dohlášky. Museli jsme mít jasno, jestli ho přihlásíme. Asi čtvrtý den po dostihu jsme jeli na vyšetření, kde se ukázalo, že jeho zdravotní stav není ideální. Nebylo tolik času, aby se dal do kupy. Bylo by velké riziko ho dohlásit a čekat, jestli to zvládne.

Je pro vás složitější situace v tom, že nepojdete se svým koněm?
Ne, spíše jen zamrzí, že se nám nepodařilo našeho koně na start dostat. Konkrétně Goscater vyhrál čtvrtou kvalifikaci v relativně slušném čase a cítil jsem, že tam jsou rezervy. O to víc mě to mrzí, protože společně s manželkou trénujeme koně a děláme vše pro to, aby majitelé byli spokojení. Moje úloha jezdit pro druhé už je spíše na druhé koleji. Ale samozřejmě jsem rád, že Velkou pojedu.

Jaký je Pareto kůň?
Je nenáročný a nemá žádné zlozvyky. Co po něm chci, to udělá, pokud to je v jeho silách a možnostech. V této sezoně šel první kvalifikaci, kde byl sedmý. Naposledy ve Wroclawi v září byl třetí, líbil se mi i na oko. Ke startu Velké pardubické se chystá již třetím rokem, proto by zkušenosti a vytrvalost měl mít v sobě. Teď záleží na tom, jak se ukáže.

Je patnáct koní na startu dostatečným počtem?
Je to ideální počet. Samozřejmě, že by v takovém dostihu mělo být plno, aby se ve sportovní konkurenci ukázal ten nejlepší. Letos je to tak, že koním bohužel nedrželo tolik zdraví. Musíme počkat, až přijde nová generace a s ní koně, které budou mít odpovídající kvality. Nevidím to ovšem špatně, protože i patnáct koní je relativně vyrovnaných, i když tři nebo čtyři vyčnívají. Jinak se může stát cokoliv, protože ve Velké pardubické není o náhody nouze. Může to být poctivý dostih a drama až do konce.

Hodně se v týdnu mluvilo o počasí, může být komplikací?
Pro mě určitě ne, já mám podobné počasí rád. Nejvíc trpím, když je velké vedro. Nejradši bych byl, kdyby se dostihy běhaly od poloviny října do poloviny prosince a potom od ledna do března. To by pro mě bylo ideální. Pokud bude ještě pršet, tak dráha bude zase jiná. Některým koním to zase nemusí vyhovovat.

Novinka letošního ročníku „Velké"? Stáje pod kamerami

Letošní 126. Velká pardubická se poběží ve znamení trojek. Česká pojišťovna sponzoruje tuto akci již po třiadvacáté, na startu hlavního dostihu se představí tři koně od trenéra Josefa Váni a stejný počet od Čestmíra Olehly. Tři budou i ženy trenérky. Na trať vyjedou poprvé i nováčci v sedle Jakub Spáčil, Jan Odložil a Pavel Složil mladší.

„Začínám přemýšlet, co to z hlediska numerologie znamená," řekl k symbolice trojek předseda představenstva Dostihového spolku Richard Benýšek.

POŘADATELÉ SI PŘEJÍ PĚKNÉ POČASÍ

Velkou otázkou je i počasí. Zatímco za celé září prakticky žádné srážky nespadly, tento týden napršelo už dost. „Na dráze se musel udělat obrovský kus práce, aby byla dostatečně vlhká a splňovala parametry. Nyní však počasí ukazuje svou deštivou stránku. Pokud se déšť opět objeví, bude trať příliš mokrá a dokonale prověří jak koně, tak jezdce. Všichni si však přejeme, aby nepršelo. Pak budou vlhkostní poměry ideální," dodal Richard Benýšek.

NOVINKY ZE ZÁKULISÍ? STÁJE POD KAMERAMI

Pořadatelé zdůrazňují, že se snaží zabezpečit závodiště co nejvíce. Novinkou oproti loňským ročníkům je monitoring stájí. Ten má hlavně za úkol zajistit stoprocentní ochranu koní a také férový závod. „Začali jsme monitorovat i stáje, věřím, že to přispěje k regulérnímu průběhu závodu. Režim ve stájích bude přesně podle pravidel a bude zpřísněný, aby průběh závodu byl co nejhladší," okomentoval změny ředitel pardubického Dostihového spolku Martin Korba a zdůraznil, že se blíže z pochopitelných důvodů k monitoringu stájí vyjadřovat nebude.

AŤ DOJEDOU VŠECHNY KONĚ I JEZDCI ZDRAVÍ!

Na přání, ať všichni koně a jezdci dojedou zdraví, se jednohlasně shodli představitelé Dostihového spolku, člen nejvyššího vedení České pojišťovny Radek Moc i zástupci samotných účastníků jedna ze tří trenérek Martina Růžičková a žokej Jaroslav Myška.

DO STARTU ZÁVODU SE MŮŽE STÁT COKOLIV

To, že kůň projde složitým sítem kvalifikace na „Velkou", ještě neznamená, že je vyhráno. Do samostatného startu slavného závodu se totiž může stát cokoliv.

„Je to obrovská nervozita a adrenalin. Od mala jsem chtěla dokončit Velkou pardubickou. Cestu jsem si vydláždila sama a podařilo se mi to až v padesáti letech," okomentovala svou pouť za životním snem trenérka Martina Růžičková.

Podle ní žokejové společně s trenéry a majiteli koní zažívají před Velkou pardubickou obrovské nervy.

„To si nikdo ani nedokáže představit! Koně musíme neustále hlídat, otevíráme okna, pak je zavíráme, nandáváme deky, potom je sundáváme nebo kupujeme lepší. Přejeme si, aby už byl start a kůň na něm stál zdravý. Každé ráno ve stáji je peklo. Sledujeme, jak kůň přenocoval, jestli se nezavalil. Má privilegia, co se týče tréninku, nebo krmení. Vychovat dobrého dostihového koně do Pardubic je vždycky o maličkostech. Důležité je podchytit včas zranění, nesmíme podávat medikamenty, kvůli dopingu," popsala úskalí před závodem trenérka.

(bda, tr)